Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Mac OS X 10.3

Apples nyeste oppussing av OS X er en oppvisning i elegante løsninger, og får Windows XP til å virke litt grå i skjegget.

Det første man legger merke til når to stive klokketimer med installering er over, er en helt ny Finder. Tidligere hadde dette programmet en noe uklar funksjon ut over å være en av flere måter å navigere på harddisken på. Nå er den mye mer lik Min Datamaskin (My Computer) i Windows XP – noe som er ment som et kompliment.

Lyn-oversikt

Men der slutter også likheten med erkerivalen Microsofts operativsystem. OS X 10.3 har en rekke smarte løsninger som ikke er standardvare i PC-verdenen. For eksempel lyn-oversikt over alle vinduer ved å bevege musa til ett av hjørnene (hvilket bestemmer du selv). Eller kjapp minimering av samtlige vinduer og skjermsparer på/av på samme vis. Du kan selvsagt gjøre det samme i Windows XP (Show Desktop, Alt+Tab etc.) men ikke på så elegant vis som her.

I balansens navn må det sies at Mac OS ikke tidigere har hatt «vis skrivebord»-funksjon, slik Windows lenge har hatt. Man har måttet bruke tredjeparts programvare. Me når de først innser nytten av denne funksjonen, gjør Apple det med stil!

Man kan også gjøre det samme på tastaturet. Uansett letter det hverdagen enormt. På en Mac som på en PC er alle de åpne vinduene man har i løpet av en arbeidsdag en kilde til forvirring og stress. Med Exposé, som Apples system heter, blir oversikten betydelig bedre.

Alt eller ingenting

En annen ny funksjon er File Vault, en krypteringsrutine som lar deg passordbeskytte innholdet på harddisken. Dessverre har du bare valget mellom å beskytte hele Home-området (der filene til din bruker er) eller legge alt åpent. Det vi har ønsket oss lenge – kryptering på fil- og mappenivå – får vi ikke denne gangen. Men heldigvis finnes det tredjeparts programvare som gjør en grei jobb (for eksempel Crypt2).


KLIKK HER FOR FLERE SKJERMBILDER!

Mer imponerende er den nye rutinen for bytte av bruker. Det var ikke direkte vanskelig å bytte bruker i 10.2, men i 10.3 har de gjort det superenkelt. Og vanvittig flott, visuelt sett. Det ser omtrent ut som en roterende TV-kulisse av den typen som brukes når de bytter tema i nyhetssendinger.

Tråder i Mail

Apples eget e-postprogram Mail (merkelig nok ikke «iMail»!) har fått muligheten til å organisere brev som er i «slekt» med hverandre (svar og tilsvar) i tråder, akkurat som i en nyhetsleser.

Bluetooth-støtten er nå betydelig bedre. Dersom du har en Sony Ericsson 610 mobiltelefon eller annen Bluetooth-enhet er det bare å legge den ved siden av maskinen. Så er den tilgjengelig via Mac-en uten viderverdigheter, forutsatt at du har skrudd på Bluetooth og tatt vekk sikkerhetsrutinene. Dette er vi særs glade for, siden Bluetooth så langt har vært kilde til atskillig krangling med både Mac og PC.

Om hastigheten objektivt sett har økt, overlater vi til IT-laboranter å avgjøre. Men det kan virke som om 10.3 skaper nytt liv i underspesifiserte maskiner. Vår ett og et halvt år gamle 600 MHz iBook fikk i hvert fall merkbart større fart på seg etter oppgraderingen fra 10.2.8. Mens vi ikke opplevde noe særlig forandring med en to måneder gammel 1 GHz iMac.

To «bugs»

Vi kom over et par mindre «bugs» under testingen. I den nye adresseboka oppstår et underlig fenomen. Du klikker på et navn, og en helt annen post vises i feltet til høyre. Prøver du å slette én post, blir en helt annen slettet. Dette gjelder konsekvent på de fire-fem (antallet varierer) første postene. Poster lenger ned på listen seg normalt. Om dette har med iSync og gjøre (eller eventuelt enhetene det synkroniseres mot – i dette tilfelle en Sony Ericsson P800 og en 1. generasjons iPod, samt mot iDisc) skal være usagt. Irriterende er det uansett. Og slik var det ikke i 10.2.8.

De som elsker å lese amerikanske magasiner og ikke orker å vente på Posten, er nødt til å bruke Zinio Reader. Dette programmet startet først ikke i OS X 10.3, men nå har en ny versjon løst problemet.

Mer business

Ellers hadde vi ingen problemer mot eksisterende tilleggsutstyr som skrivere, skannere, PDA-er (minus Pocket PC-baserte, som trenger ekstern programvare for å funke med Mac), digitalkameraer og kortlesere. Panther har langt flere drivere forhåndsinstallert enn Jaguar, og det merkes.

Utseendet har underlig nok blitt gråere og mer «businesslike». Om det er mer elegant, får hver og en avgjøre.

Verd pengene?

Panther er og blir en videreutvikling av OS X, og kan naturligvis ikke sammenlignes med overgangen fra OS 9 til OS X i 2001. Men endringene er minst like store som fra 10.1.5 (Cheetah) til 10.2 (Jaguar) i 2002, om enn på et mer subtilt plan.

Uansett er forandringene mer grunnleggende enn de Windows XP har gjennomgått med sine mange oppdatereringene sammenlagt. Og da kan kanskje en pris på godt over tusenlappen forsvares overfor Mac-brukere som allerede har brukt betydelig mer penger enn den gjennomsnittlige PC-bruker for å gjøre akkurat det samme.

Stikkord: programvare, testprodukt