Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik er P900

Vi har sett nærmere på Sony Ericssons nye flaggskip P900. En heftigere mobiltelefon finnes ikke.

p900 skjerm
Frem til lanseringen av Sony Ericssons P900 har selskapets forrige modell, P800 vært tidenes GSM-telefon. P900 revolusjonerer ikke telefonmarkedet på samme måte som P800 gjorde det, men bringer mobiltelefoni ett skritt videre i samme retning.

Evolusjon

I klartekst betyr det at P900 er sydd over samme lest som forgjengeren, og at det ikke er nyhetene, men forbedringene som preger P900.

Det første vi legger merke til er naturlig nok utseendet. Telefonen er blitt en god del tynnere, mens høyden er redusert med noen få millimeter og bredden er omtrent som før. P900 fremstår som en stor telefon, selv om den altså er noe slankere enn forgjengeren. Og mens P800 oset av plast, ser P900 langt mer eksklusiv ut. Materialvalget er imidlertid det samme.

Bedre skjerm

Skjermen på P900 ser også mye større ut, i alle fall før flipp-lokket åpnes. Da ser vi at skjermene er like store, og at det er utformingen av flipplokket og glassplaten over skjermen som skaper dette inntrykket. I kontrollpanelet kan du velge mellom ulike «temaer» som gjør det enkelt å tilpasse farger og bakgrunner i skjermbildet etter smak og behag.

T9 og bedre taster

Flipplokket på P900 er mye mindre enn det var på P800. Tastene er også endret. P900 har smale blanke taster som umiddelbart virker litt uvant. Men tastene fungerer nå som på en normal telefon, og ikke som før da de måtte presses mot den trykkfølsomme skjermen for å gi respons. Dermed blir tastene raskere og mer presise enn på P800, og du sparer skjermen for en del belastning. Tastene har en diskret blå bakgrunnsbelysning

Dessuten har telefonen nå fått T9, som sparer deg for mange tastetrykk. Men det er fortsatt mye enklere å sende SMS ved hjelp av håndskrift direkte på skjermen.

Flippen kan fortsatt fjernes, men det krever litt mer innsats en tidligere da den bare kunne smettes av.

Bedre Jog-Dial

«Jog Dial»-knappen er blitt større og lettere å håndtere. Dessuten kan du nå bruke denne tasten til å skru av tastelåsen. Trekk og trykk – så er låsen åpen. Tastelåsen på P800 måtte åpnes ved to trykk på «OK» og ett på stjernetasten.

Svak penn

Også pennen er endret. Denne sitter nå inne i telefonen, og ikke på utsiden slik tilfellet var før. Men den nye pennen er spinkel og vi har opplevd at den kan falle ut. Dessuten var den gamle og flate pennen vel så god å bruke.

Møkkaveske

Telefonen leveres med en bæreveske til å feste i beltet. Dette var noe av det vi savnet på P800, som bare kom med et varetrekk. Desverre er vesken som følger telefonen noe ordentlig møkk. Festet holder ikke mål, og er du redd for å miste telefonen i bakken bør du finne en måte å låse vesken til beltet på.

Skjermdump fra P900 som viser video-grensesnittet.

Bra video

Kameraet på telefonen kan brukes både til stillbilder og til video. Ved å rulle på menyhjulet skifter du mellom forskjellige forhåndsdefinerte innstillinger som gjør at du raskt kan veksle mellom store og små bilder, innendørs eller utendørs fotografering og video.

Videoopptakenes størrelse begrenses av telefonen minne, men 1 minutt tilsvarer ca 1 MB. Videoklippene kan spilles av i fullskjerm-modus. Kvaliteten blir da betraktelig redusert i forhold til om du ser filene (MPEG4) i PacketVideo-spillerens standardvisning.

Selve kameraet sitter på samme sted som på P800, men linsen ligger ikke like dypt som tidligere. Uten noen form for beskyttelse frykter vi at linsen etter hvert vil kunne bli ripet opp.

PC-synk

Med P900 kommer også ny PC-suite, uten at vi kan se at denne har fått endret funksjonalitet i forhold siden siste oppgradering. Første synkronisering tar fremdeles en liten evighet!

En ny og nyttig applikasjon som er lagt inn i telefonen er en filbehandler. Den gjør det lettere å organisere innholdet på telefonen, og ikke minst blir det lettere å kvitte seg med filer for å rydde plass i minnet. Tilgjengelig minne er for øvrig på 16 MB. Med telefonen følger også en Memory Stick Duo på 32 MB.

Her er de viktigste spesifikasjonene (Endringer i parentes)

 • Mål: 115x57x24 mm (P800:117x59x27 mm)
 • Vekt: 150g (P800: 158g)
 • Taletid: 7-13 timer
 • Standby: 400 timer
 • Brukerminne, RAM: 16 MB (P800: 12 MB)
 • Skjerm med 65.000 farger (P800: 4.096 farger)
 • Videoopptak, 3GPP/MPEG4
 • Trebånd GSM som kan brukes også i USA
 • Opera nettleser på CD
 • MP3 som ringelyd
 • Tegic T9 (Mangler på P800)
 • Kraftig utvendig høyttaler

  Vi har testet noen hundre mobiltelefoner gjennom årenes løp, og terskelen for å bli begeistret er naturlig nok hevet med tiden. Men vi innrømmer gjerne at P900 fikk det til å krible i fingrene.

 • Stikkord: Mobil