Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Robot-befolkning på frammarsj

Robotsalget steg med 26 prosent i første halvdel av 2003. Og nå kommer automatiske hjelpere for fullt i private hjem, mener FN.

Fujitsu kamsport-robot
I følge en rapport (krever Acrobat Reader) utarbeidet av FN-organet UNECE er nå 770 000 roboter i arbeid rundt om i verden.

Flest i Japan

Av disse befinner 350 00 seg i Japan, der robotbruken tradisjonelt har vært størst. Europa er en god nummer to. I EU-området finnes det nå 233 000 registrerte roboter, mens det i USA bare er 104 000.

For det meste dreier det seg om nokså kjedelig, datastyrte vakuumpumper som monterer bildeler og setter sammen ymse industriprodukter i ukoselige haller.

Hjemme-roboten kommer

Men også i hjemmet er roboten på vei inn. I følge FN-rapporten er mer enn 50 000 automatiske gressklippere og støvsugere i arbeid rundt om i hager og stuer. En drøy tidobling av dette antallet spås i løpet av de neste tre årene.

I 2006 vil det i følge rapporten være 638 000 hjemmeroboter i Europa, USA og Asia, spår rapporten, som ikke har tatt med Aibo og andre underholdnings/lekeroboter i tallene sine.

Stikkord: Maskinvare