Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Grafikk erstatter modeller

I London kan du nå besøke utstillingen «Perfectly Real: Women in Bits and Bytes».

Rene Morel
Modellene er imponerende naturtro, og ved første øyekast skal det godt gjøres å avsløre at det faktisk ikke er et menneske som er avbildet, men grafikk tegnet av en datamaskin.

Datakjendiser

Såkalte Cyberbabes er populære som deltakere i ulike dataspill, og som virtuelle personligheter i popverdenen. Flere av dem er blitt de reneste kjendiser, som Lara Croft, T-Babe og Diki eller DK-96.

Konsekvenser

Men BBC stiller i dag spørsmålet om hvilke konsekvenser det kan få, når virtuelle modeller nå blir så naturtro at vi ikke lenger er i stand til å skille dem fra de ekte modellene. Teknologien som utvikler modellene blir stadig mer moden.

Hypervirkelighet

Mange av modellene som vises har en slående skjønnhet. Men deres proporsjoner, lepper og utseende er så til de grader perfekt at de overgår virkelighetens verden. – De virtuelle modellene er en hyper-virkelighet av kvinner som bare finnes i de kosmetiske kirurgenes drømmeverden, skriver BBC.

Men Niki Gomez, som står bak utstillingen, sier det ikke er noen forskjell på denne hyper-virkeligheten og den hyper-virkeligheten som distanserer fabrikkerte pop-band og stylete kjendiser fra resten av menneskeheten.

Kunstig «idealkvinne»

Kvinner har i en årrekke måttet forholde seg til kvinnebildet skapt av radmagre supermodeller og syltynne pop-idoler. Fire av ti kvinner har negative tanker om sin egen kropp hver eneste dag, viser en fersk undersøkelse.

Kaya er utstyrt med rynker i pannen, tykke øyenbryn og fregner. Det skal gjøre modellen mer naturtro.

Skjønnhetsfeil

Den brasilianske skapningen Kaya er med hensikt utstyrt med «skjønnhetsfeil». Designeren har gitt henne tykkere øyenbryn, større avstand mellom øynene, fregner og små rynker.

Hvorfor rynker, fregner og større avstand mellom øynene blir regnet som skjønnhetsfeil skal vi ikke ha sagt noe om.

Etikk

Men for underholdningsindustrien er de naturtro modellene et kjærkomment tilskudd. De krangler ikke, de kan stille opp når som helst og hvor som helst, de blir aldri eldre og de legger ikke på seg. De etiske problemene kommer først når disse datafigurene fremstår som ekte personligheter utenfor lerretet.

Det er ikke noe problem i dag, for det er ingen som får datamodellene sine til å se ekte ut i virkelighetens rom og tid, sier Gomez.

Stikkord: internett