Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vannkraft for mobilen

Vannkraftverk i miniatyr kan erstatte dagens batterier. Det mener forskere ved Alberta-universitetet i Canada.

nanoteknologi vignett
Teknologien skal i følge BBC være den første virkelig nye oppdagelsen på 150 år når det gjelder produksjon av elektrisitet.

Miljøvennlig

I korthet går den ut på at vann pumpes gjennom ørsmå kanaler og genererer strøm, omtrent som vannkraft fra norske fossefall gjør i langt større skala.

De såkalte elektrokinetiske batteriene er ekstremt miljøvennlige. Om de vinner innpass, vil forurensingsproblemet med dagens oppladbare batterier trolig være løst.

– Bare til nanobruk

Meningene i forskermiljøet er imidlertid delte når det gjelder betydningen av oppdagelsen. Dr. John Gibbins ved Imperial College i London mener teknologien bare kan brukes i nano-skala. Det vil si i enheter som er langt mindre enn dagens mobiltelefoner og håndholdte PC-er.

Professor Larry Kostiuk ved Alberta-universitetet i Canada er på sin side svært optimistisk på vegne av vannteknikken, som han og hans team arbeider med.

Vil øke til 16 prosent

Han sier at mens effektiviteten i dag bare er på 1 prosent, er målet å oppnå en effektivitetsgrad på 16 prosent. I så fall vil elektrokinese kunne være konkurransedyktig mot dagens oppladbare batterier.

Stikkord: Maskinvare, Mobil