Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Wi-Fi med 5 mils rekkevidde

Den nye «Wi-Max» standarden for trådløst Internett gir en rekkevidde på 5 mil. Det åpner for at avsidesliggende steder kan få super-raskt nett.

Trend WLAN
Omsetningen av Wi-Max-utstyr vil nå 1,5 milliarder dollar innen 2008, hevder markedsanalytikere i selskapet ABI. Potensialet burde også være til stede her i landet, med såpass spredt bosetting som vi har.

Stasjonære modem

Om det nye trådløse super-bredbåndet vil spise seg inn i 3G/UMTS for mobiltelefoner, er derimot usikkert. For å motta signaler trenger du nokså stort, og uten tvil stasjonært modem. Disse modemene kommer på markedet i USA rundt nyttår, og vil koste mellom 400 og 500 dollar (mellom 2800 og 3500 kroner).

Dette blir derfor i første omgang en teknologi for bedrifter og hjemmekontorer.

Større fart

Basestasjoner til WiMax er allerede i salg i USA. Disse stasjonene gir trådløst nettverk i en radius på ca 50 kilometer og koster 30.000 dollar (ca. 210 000 kroner) stykket.

En basestasjon skal kunne betjene hundrevis av Wi-Max-modemer.

Godkjenning av WiMax 802.16 som standard for trådløst bredbånd er en av motorene som driver markedet oppover. Og når 802.20 innføres vil markedet øke farten ytterligere, sier Edward Rerisi i ABI til News.com.

Mobilt kommer

WiMAX er en fast trådløs standard (LAN over stasjonært modem), mens 802.20 er en mobil trådløs standard (WLAN).

De nye standardene skal bedre internettforbindelsene blant annet ved å redusere interferens. Dagens signaler kan blokkeres av alt fra en buss til en bro.

Klart i 2006

Veksten i investeringer vil bli svært kraftig, selv om totalveksten like vel blir liten sammenlignet med investeringene i mobilnettene, sier Rerisi.

– Mesteparten av investeringene blir i WiMax-utstyr. Det er fordi 802.20-tilpasset utstyr ikke vil være klart før 2006, sier han.

Stikkord: internett