Media Player 9

Annonse


Media 9 truet av søksmål

Media Player 9Selskapet Intertrust Intertrust har saksøkt Microsoft for å bruke deres patent på kopisikring. Men nå kan Microsoft bli reddet av selskapet Macrovison, som i mange år har vært ledende leverandør av kopisikring til film- og platebransje. Macrovision mener det er de som eier patentet det krangles om.

Kan stoppe Media 9

Kampen om denne digitale kopibeskyttelsen (DRM) er for tiden en av Microsofts virkelig store hodepiner, ettersom den er implementert i så å si all programvare Microsoft har skrevet, inklusive operativsystemet Windows og selskapets Media Player. Vinner Intertrust frem vil det få enorme økonomiske konsekvenser for Microsoft.

I verste fall kan det bety slutten Microsofts storstilte planer med Media 9, det nye lyd- og bildeformatet de vil erobre verden med. Media 9 er fullspekket med DRM (Digital Rights Management), kopisikringen som Intertrust mener de har delvis patent på.

Den juridiske striden kommer på toppen av saken Microsoft i sommer tapte mot selskapet Eolas, med det resultat at de må bygge om eller kanskje til og med fjerne nettsleseren Internet Explorer.

Annonse


Først til mølla

Men nå utfordres InterTrust av Macrovision. Macrovision har gått rettens vei for å få fastslått at deres patent kom først, og at InterTrusts patent derfor må være ugyldig. De to patentsøknadene skal ha vært innlevert på omtrent samme tid.

Microsoft-vennlig

Dersom Macrovision vinner frem kan Microsoft trolig trekke et lettelsens sukk. Macrovision sier de er «vennlig innstilt ovenfor Microsoft og har som mål å komme til en felles enighet om lisensiering for å bringe markedet videre».

Oppkjøp

Intertrust hevder Macrovisions påstand er absurd. Macrovision kjøpte patentet fra det nå nedlagte MediaDNA, som tilbød teknologien til mange selskap, deriblant Intertrust, for flere år siden. Intertrust studerte patentet og takket nei, sier direktør i Intertrust, Talal Shamoon.

Kjernen i DRM

Om Intertrust taper patentstriden med Macrovision så spiller det i følge Intertrust liten rolle. Dette patentet utgjør bare en svært liten del av den teknologien Intertrust mener Microsoft har brukt og som de har rettighetene til. Macrovision hevder imidlertid at det er nettopp dette patentet som ligger til grunn for DRM, og dermed det meste av Intertrusts teknologi.

Hvem som til slutt vinner denne striden er det domstolene som avgjør. Noen rask løsning blir det neppe, for i følge News.com kan denne prosessen ta flere år.

Annonse