Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Gnutella på dødsleiet

I USA er fildeling så og si synonymt med KaZaA. Men på denne siden av kloden er situasjonen en litt annen, og Gnutella er helt ut.

Piratfilm
Når amerikanske hjemmesurfere bytter filer på nettet, skjer det først og fremst via FastTrack-nettverket, og da særlig applikasjonen KaZaA.

Men en undersøkelse utført av Sandvine Incorporate viser at FastTracks fotfeste ellers i verden ikke er like overveldende som mange kanskje hadde antatt.

– Fildelings-«markedet» er egentlig bare et par år gammelt, men forandrer seg rofort. Vi ser nå målbar divergens langs geografiske og nasjonale grenser. Mens vi i starten bare hadde Napster, er dagens fildelingsmiljø mye mer fragmentert, sier Chris Colman i Sandvine til nyhetstjenesten PRNewswire.

eDonkey på opptur

Sandvine slår fast a mens FastTrack-baserte programmer (som KaZaA) står for 76 prosent av fildelingstrafikken påå tvers av USA og Kanada, er det gjerne tilfelle i Europa at KaZaA må belage seg på andreplass etter nyere applikasjoner som for eksempel eDonkey.

Undersøkelsen trekker ikke Norge fram spesifikt, men viser balnt annet til Tyskland, der eDonkey har mer enn 52 prosent av markedet, mot FastTracks 44 prosent.

Gnutella er ut

Samtidig slo Sandvine fast at det engang så storslåtte Gnutella-nettverket nå nesten fullstendig er ute av bildet.

– Hvis en ekstremt populær applikasjon som Gnutella kan dukke opp og så godt som forsvinne på under tre år, er det definitivt mulighet for at også FastTrack en dag går ned i historiens teknologiske søppelkasse, sier Colman.

Stikkord: fildeling, internett