Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Din egen supercomputer

Clearspeed har prosessoren de mener ville gi vanlige hjemme-PCer og bærbare «supercomputing»-kraft.

Clearspeed matte
ClearSpeed Technologies avduker denne uken sin CS301, en CPU med nok ytelse til å skyte prosesseringskraften til våre vanlige konsument-PCer opp i hundrevis av gigaflops (1 gigaflop = 1 milliard flytpunkt-operasjoner i sekundet), skriver Wired News.

Det vil si…en i utgangspunktet ordinær PC utstyrt med 6 stk. PCI-kort, hver med 4 stk. CS301 – altså 24 ClearSpeed-prosessorer totalt – vil kunne nå omtrent 600 gigaflop. Dette ville effektivt sette turbo-PCen på den respektable listen over verdens 500 kraftigste supermaskiner, til tross for at den totale prisen ville ligge rundt 200.000 kroner.

(Hvis noen skulle lure – de fleste andre maskinene i Topp500-listen har hundrevis av prosessorer hver, og koster flere titalls millioner).

For forbrukermarkedet

Senker man ambisjonsnivået noe, er det altså meningen å la vanlige datamaskiner – slik som dagens AMD- eller Intel-baserte hjemme-PCer – kunne installere PCI-kort med CS301 og bruke denne som en «co-prosessor».

Prototyper til utviklere og produsenter skal være klare før året er omme. ClearSpeed tror interessen særlig vil være stor i Hollywood og hos AV-produsenter, som stadig ser behovet for bedre og billigere digitale spesialeffekter, men også innen forskning og industri.

Åpner for super-laptop

ClearSpeed-prosessoren er også strømokonomisk nok til å la seg installere i laptoper uten behov for ekstra vifter eller kjølingssystemer.

– En laptop med et CS301 PCMCIA-kort installert ville for eksempel gi deg 50 gigaflop, det samme som et lite nettverk av Linux-maskiner, sier selskapets ekspert Simon McIntosh Smith til Wired News.

Vil danke ut EarthSimulator

Verdens kraftigst datamaskin i dag, japanske EarthSimulator, opererer på 35 teraflops, og får såvidt plass i en lagerbygning.

ClearSpeed sier det arbeides nå med planleggingen av fremtidige supermaskiner der den nye generasjonen prosessorer vil gi kapasiteter i petaflop-området, altså tusen teraflops – 25 ganger så mye som EarthSimulator.

Se forøvrig selskapets pressemelding, på www.clearspeed.com

Stikkord: laptop, Maskinvare