Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Operatørene må gjøre leksa si!

– Telenor og Netcom kunne ha åpnet sine 3G-nett for lengst. Å vente til alt fungerer perfekt er bare tull, mener Siemens-sjefen Rudi Lambrecht.

Rudi Lamprecht
(Wien/ITavisen.no):Det er Siemensdirektør Rudi Lamprecht som sier dette. Han mener teknologien i dag er god nok til at 3G-nettene kan tas i bruk. Men han innrømmer at de ikke er feilfrie.

Aldri perfekt

– Det har alltid vært slik at nettverkene har kommet først, og så har håndsettene kommet etter, sier Lamprecht. Han sammenligner utviklingen av 3G med utviklingen av bilen. – Skulle man ventet med å åpne veiene til bilen var ferdig utviklet så hadde de fortsatt vært stengt. Bilene er fremdeles i en rivende utvikling der de blir stadig sikrere og mer miljøvennlige, sier Lamprecht.

Ingen revolusjon

Lamprecht bruker mye av sin energi på å presisere at 3G er et steg i en evolusjon, og ikke noen revolusjon. Du vil kunne gjøre stadig mer med telefonen, og hvilken teknologi som gjør at du får det til er egentlig uvesentlig. – Å bruke mobiltelefonen er blitt en dagligdags opplevelse. Hvem tenker vel på at det er GSM som gjør dagens tjenester mulig, spør Lamprecht, før han selv svarer på spørsmålet. – Ingen!

Hjemmelekse

– Teleoperatørene får sørge for å gjøre sine nett så gode som mulig, så skal vi ta oss av å videreutvikle telefonene. Her får alle gjøre hjemmeleksa si, sier Lamprecht, og er tydelig irritert på operatører som sitter på gjerdet og venter på at de skal få alt opp i hendene.

Rask utvikling

Om Telenor åpner sitt 3G-nett nå vil brukerne kunne gjøre flere ting med mobiltelefonen sin. På sikt vil det bli en utvikling der nettene blir mer stabile og tjenestene bedre utbygd. – Utviklingen kommer til å skje raskt, sier Lamprecht, som antyder et massemarked for 3G allerede i 2005. I 2011 vil alle mobiltelefoner som selges være 3G-kompatible, hevder han.

Stikkord: Mobil