Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Siemens lanserer videomobil

Siemens lanserte i dag sin nye UMTS-telefon U15. Telefonen kan overføre videosamtaler mellom sluttbrukerne.

Siemens U10 dame
(Wien/ITavisen.no):UMTS, eller 3G, skal gi raskere nett med bedre kapasitet. Men utbyggingen av disse nettene har ikke gått like raskt. Foreløpig har de norske operatørene brukt mangelen på håndsett som unnskyldning for ikke å sette UMTS-nettet i drift.’

Se den du snakker med

Nå lanserer imidlertid Siemens sin andre UMTS-telefon, denne gang i form av U15. Telefonen er laget for å gi full utnyttelse av de nye tjenestene 3G gir mulighet for. Telefonen kan overføre videobilder sammen med samtalen, slik at du faktisk kan se den du snakker med – forutsatt at også denne har en videomobil.

Funksjonsrik

U15 er en smart telefon med mulighet for synkronisering av data mellom PC-en din og telefonen, uansett hvor du befinner deg. Den har Bluetooth og USB-tilkobling, i tillegg til Java, WAP 2.0, polyfoniske ringetoner og andre funksjoner vi i dag tar som en selvfølge.

Telefonen klarer multitasking, hvilket vil si at du kan kjøre flere applikasjoner samtidig.

Ellers ser spesifikasjonene slik ut:

 • Mål: 136x53x24 millimeter
 • Volum: 140 ccm
 • Vekt: 140g
 • Standby: 250 timer
 • Taletid: 110 minutter
 • Skjerm: 176×220 punkter, 65.000 farger
 • Innbygget minne: 64 MB
 • Radio: 900/1800/1900 MHz GSM og W-CDMA (3G)
 • Hastighet: 384 Kbit/s

  Kort taletid

  Vi merker oss selvsagt at taletiden bare er på snaue to timer. Det er ikke mye for en telefon det tar tre timer å lade opp til 90 prosent effekt. Vi stusser også over at telefonen ikke har minnekort, men et fast minne. 64 MB kan høres mye ut, men blir fort snaut om du skal laste inn videosnutter, kartdata, musikk og annen plasskrevende informasjon.

  Proprietær

  Telefonen har et proprietært operativsystem utviklet spesielt fore denne telefonen. Siemens sier dette var nødvendig for å komme raskt ut i markedet, og antyder at fremtidige telefoner vil benytte åpne standarder.

  Lekker

  Telefonen er stor sammenlignet med nyere GSM-telefoner, men med integrert antenne og en relativt smal form virker telefonen like vel ikke klumpete. Kameraene er også bedre integrert enn hva tilfellet var på den første Siemens UMTS-telefonen U10.

  Ingen Motorola

  Siemens produserer ikke selv brikkesettene i telefonen, men kjøper komponenter fra blant annet Motorola. Siemens tilbakeviser på det sterkeste at dette er en Motorola i et Siemens-skinn. – Vi har utviklet og produsert vår egen mobiltelefon, sier Rudi Lamprecht, direktør i Siemens.

  Operatørene avgjør

  Lamprecht vil ikke si hva telefonen skal koste, ettersom det er operatørene som bestemmer dette. På samme måte ønsker han ikke å si noe om når telefonen vil være i salg. – Men vi er allerede i dag i stand til å møte etterspørselen, sier Lamprecht.

 • Stikkord: Mobil