Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Fjern Internet Explorer!

Først tynte det lille firmaet Eolas Microsoft 3.8 milliarder ut av Microsoft. Deretter tvang de dem til å gjøre store endringer i Internet Explorer. Nå vil de fjerne hele nettleseren fra jordens overflate.

Internet Explorer
Dette melder ZDNews UK.

Microsoft: – Tilbakeslag

Chicago-selskapet Eolas fikk i august gjennomslag for at Microsoft med urette brukte deres patenterte teknologi i utviklingen av Internet Explorer og integreringen av denne i Windows. Microsoft måtte ut med hele 3.8 milliarder norske kroner i erstatning til Eolas, samt til University Of California.

Universitetet hadde vært med i utviklingen av rutinene som gjør det mulig å åpne tredjeparts filmateriale i Internet Explorer. Dette gjelder alt fra Adobes Acrobat Reader-filer til Flash og Real Audio.

Microsoft beskrev i etterkant utfallet som et stort tilbakeslag for dem.

«Oppdatering»

Mandag denne uken la Eolas inn et nytt søksmål. De forlangte at Microsoft skulle fjerne støtten for direkte åpning av tredjeparts programvare i nettleseren, og ga dem frist ut året.

Resultatet ble en «oppdatering» som Microsoft kommer med allerede i morgen. Denne vil innebære at brukerne vil få en «kikk OK»-rutine opp på skjermen hver gang de prøver å starte opp en fil i et «fremmed« format direkte fra en nettside.

Ultimatum

Men Eolas er ikke fornøyd med det. Nå krever de at Microsoft fjerner hele nettleseren. De mener at Microsoft sniker seg unna ved å gjøre små endringer i nettleseren. Derfor stiller de ultimatum: Enten anerkjenner dere lisensbetingelsene, ellers må dere fjerne hele nettleseren.

Får de gjennomslag for dette, vil Microsoft måtte skrive om hele Internet Explorer. I mellomtida må de i så fall slutte å distribuere den med operativsystemet Windows, som ligger på de fleste av verdens PC-er.

– Om de ikke har tenkt å sale opp og kjøpe lisens på patentet, burde de ikke bruke den (Internet Explorer. Red. anm.), sier Eolas advokat Martin til News.com.

Stikkord: internett, programvare, windows