Hopp til navigasjon Hopp til innhold

CD-boikott 31. oktober

Fredag 31. oktober starter en verdensomspennende boikottaksjon mot platebransjen.

Bak aksjonen står en nederlandsk organisasjon som kaller seg Whöse Niuews Crüe. Organisasjonen håper at flest mulig av verdens platekjøpere skal holde seg unna platesjappene på boikott-dagen. De sier også at de håper at folk vil la flest mulig filer flyte fritt på nettet denne dagen.

Samtidig håper aksjonistene at det vil bli arrangert store rave parties rundt om i verden for å markere dagen, som faller sammen med Halloween-feiringen i USA.

Protest mott massesøksmål

I USA har RIAA gått til massesøksmål mot privatpersoner som laster ned opphavsbeskyttet musikk fra nettet. Aksjonistene mener dette er misbruk av rettssystemet, og et grovt overtramp både mot privatlivets fred og retten til å bruke musikk man allerede har kjøpt slik man ønsker.

Hvordan skille?

Boikotten gjelder i utgangspunktet CD-plater som utgis av artister og plateselskaper som aktivt støtter rettslige skritt mot vanlige folk som deler musikkfiler på nettet.

Hvordan vanlige platekjøpere skal kunne skille mellom artister og selskaper som har gitt sin tilslutning til massesøksmålet mot fildelere og de som ikke har det, sier aksjonistene ingenting om.

Det ville kanskje vært lettere om boikotten gjaldt CD-plater med kopisikring, og som er tydelig merket.

Mer opplysninger finner du på HER.

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde