Blind med The vOICe

Annonse


Blinde kan «se» med mobilen

Blind med The vOICeThe vOICe(OIC = «Oh I See»), utviklet av Philips Research Laboratories i Nederland, oversetter fortløpende levende bilder fra et digitalkamera til lydsignaler, som den blinde brukeren får levert via vanlige øreklokker.

For eksempel indikeres høyde på gjenstander med lyd av høyere frekvens, spesifikke farger kommuniseres ved hjelp av talebeskjeder, og lysere farger vil ha høyere volum.

Hjernen trenes opp

Systemet baserer seg på prinsippet om at hjernen først og fremst er interessert i innholdet av sensorisk data, enten det er visuell informasjon eller lyd. BBC News skriver at etter en ukes tilvenning vil blinde være i stand til å «se» (høre) forskjell for eksempel på en CD-plate og en diskett.

Siden kameraet ikke trenger å være av bedre kvalitet enn det man for eksempel finner i kameramobiler, kan de skjules i hatten eller solbrillene (begge varianter tilgjengelig). En liten bærbar datamaskin, som typisk plasseres i ryggsekken, er nødvendig for selve prosesseringen.

Annonse


Fungerer med kameramobil

Selve programvare The vOICe er gratis nedlastbar. En nedstrippet versjon tilpasset kameramobilen Nokia 3650 er også tilgjengelig.

For mer informasjon, se seeingwithsound.

Annonse