Irak flagg

Annonse


GSM-kontrakter tildelt i Irak

Irak flaggIrak har aldri hatt noen større mobiltjenester å snakke om. Nå får tre operatører sjansen til å stable nettene på bena.

– Hittil har vi vært uten mobiltelefoner, og det irakiske folk vil sette pris på denne sjansen til å snakke med familier, venner og forretningskontakter. Kappløpet om hvilken operatører som vil lansere tjenesten sin først er i gang, sier Aubadi.

AsiaCell ble gitt kontrakten for å operere i nord-Irak, egyptiske Orascom får sentralområdet og Baghdad, mens AtheerTel er tildelt de sørlige områdene.

Bra for Motorola

Byggingen av landsdekkende mobilnett vil bety milliarder i utenlandske investeringsmuligheter i Irak.

Annonse


Amerikanske Motorola leverer utstyr til to av disse operatørene, Orascom og MTC (som eier AtheerTell), og hjalp begge selskaper med sine anbud.

Hver av de tre selskapene skal ha mellom 10 og 50 prosent lokalt eierskap, og alle opererer med GSM-standarden.

– Viktig for Irak

259 000, elle romlag 24 prosent av landets fastlinjer, har blitt slått ut som følge av den amerikanske invasjonen, flesteparten i Baghdad.

– Dette er en viktig dag for Irak. Vi trenger sårt et mobilsystem for å øke sikkerheten i landet, sier kommunikasjonsminister Haider Jawad al-Aubadi til nyhetstjenesten AP.

Totalt 35 selskaper deltok i budrunden om disse mobilkontraktene, under ledelse av innsatte amerikanske myndigheter.

I løpet av sommeren hadde Bahrain-selskapet Batelco allerede brukt 35 millioner kroner på nettbygging i Baghdad, men dette ble gjort uten tillatelse fra USA. Batelco fikk følgelig ordren om å opphøre utbyggingen.

Annonse