Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Windows inn i BIOS

BIOS-produsent Phoenix Technologies sier de vil bygge systemer der Windows er tett integrert med maskinvaren, og åpner for strengere kontroll av «uautorisert» utstyr.

Windows Server 2003
BIOS (Basic Input/Output System) er den kritiske delen av en datamaskin som sørger for logisk kobling mellom maskinvare og operativsystem.

Phoenix Technologies leverer i dag BIOS til fire av verdens fem største PC-produsenter, og har nå gått inn i en avtale med Microsoft om en tettere maskinvareintegrasjon av Windows.

Åpner for DRM

Dette vil ifølge selskapene gi mer stabil og effektiv håndtering og administrasjon av PCer og servere, men åpner også for implementering av Microsofts planlagte DRM (Digital Rights Management)-teknologi, et vesentlig ledd av selskapets kontroversielle nye plattform for «secure computing», som lar innholdsleverandører ha streng kontroll over hva slags utstyr og hvilke filer brukeren har anledning til å spille av og benytte seg av.

Se forøvrig pressemeldingen fra Phoenix for mer informasjon.

Kritisert

Interesseorganisasjoner som Electronic Frontier Foundation har naturligvis lite til overs for denne typen kontroll over maskin- og programvare, og spår økt monopolisering og innskrenkning av brukernes rettigheter.

Stikkord: Maskinvare, programvare