Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kina med egen videostandard

Kineserne er grundig lei av å betale for rettighetene til å produsere DVD-spillere og andre digitale videodingser. Nå lager de sin egen standard.

DVD
Standarden utvikles av Audio Video Coding Standard Workgroup of China (AVS), som består av 50 medlemmer. Blant dem er universiteter, selskaper og regjeringsorganer. Kina har et eget IT-departement som har stilt seg bak prosjektet.

Produserer en femtedel

Bakgrunnen er i følge EETimes at kinesisk elektronikkindustri må betale mellom 100 og 150 kroner til rettighetshaverne av DVD-konseptet (blant andre DVD LA og DVD Consortium) for hver DVD-spiller som forlater samlebåndet.

Kineserne produserte 10 av de om lag 50 millioner DVD-spillere som kom ut i verdens butikkhyller i 2002. Andelen ventes å øke i 2003 og 2004.

DivX-konkurrent

Det nye AVS-formatet vil i første gnag blir forsøkt innarbeidet som en konkurrent til DivX, formatet de fleste som laster ned piratkopiert film via nettet kommer i kontakt med.

Men kineserne håper i neste runde på at deres format skal bli et alternativ til DVD-platenes MPEG-format – først og fremst med henblikk på filmer til hjemmemarkedet.

For Hollywood vil neppe skifte format med det første.

Stikkord: lydogbilde, Maskinvare