Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Piratfrykt stopper Oscar-DVDer

De store filmselskapene vil slutte å sende DVD-kopier av aktuelle spillefilmer til Oscar-jurymedlemmer, i et forsøk på å bremse piratkopieringen.

Ikke alle som avlegger stemmer til Oscar-utdelingen har anledning til (eller gidder) å se alle filmene på kino. Derfor er det i dag vanlig praksis hos filmselskapene å sende ut DVD-plater med såkalte «screener»-versjoner av filmene hjem til de man ønsker skal se dem.

Motion Picture Association of America (MPAA) har nå bestemt at denne praksisen skal opphøre, melder Eonline.

Årsaken er at DVD-filmene som sendes ut på denne måten som regel finner sin vei ut på nettet som piratkopier, og spres for hele verde – ofte lenge før filmene har offisiell kinopremiere.

– Dette er et bestemt ledd i vår kamp mot digital piratkopiering for å redde filmjobber i fremtiden. Mellom 400.000 og 600.000 filmer blir «bortført» ulovlig hver dag, og MPAA vil bruke alle våpen vi har tilgjengelig for å stoppe disse tyveriene, sier MPAAs president Jack Valenti.

Indie-selskapene fortviler

Mange studioer har skrevet under på avtalen om å ikke sende ut slike DVD-screenere, men bestemmelsen slår derimot ikke spesielt godt an hos mindre og uavhengige filmsselskaper, som ikke har den samme anledningen til å sette opp kinovisninger av produksjonene sine for Oscar-stemmere.

Mens MGM, Paramount, Sony, Fox, Universal, Disney, Warner Bros, Dreamworks og New Line har godtatt å slutte med screenere, er det uvisst hvorvidt uavhengige selskaper som Lion Gate, Artisan og IFC vil gjøre det samme.

Stikkord: lydogbilde