Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Svensker bak datarevolusjon

En svensk teknologi kan gi 1000 ganger raskere datamaskiner enn de vi ser i dag.

atom
Dette er den største revolusjonen siden transistoren ble oppfunnet, sier rektor Anders Foldström ved Kungliga Tekniska Högskolan (KHT) i Stockholm til Svenska Dagbladet.

Erstatter transistorer

Det de svenske forskerne har fått til er en erstatning for dagens transistor, skriver VG-nett. Teknologien tar utgangspunkt i elektroner som spinner den ene eller andre veien rundt et atom, og som derved kan gi beskjeder videre basert på det.

Superdatamaskin i brystlomma

I følge Einar Johan Aas, professor ved Institutt for fysikalsk elektronikk hos NTNU, kalles teknologien «spinntronikk» og skal gi langt raskere og mye mindre datamaskiner enn de vi kjenner. – Det er mange som tipper at dette kommer til å overta i tiden som kommer, sier Aas til VG-nett.

Kaldt

Det er flere som har forsket på denne teknologien, men ulempen har vært at den bare har fungert stabilt ved minus 101 grader celsius. De svenske forskerne mener imidlertid at de har klart å stabilisere teknologien ved hjelp av sinkoksid og mangan.

Stikkord: Maskinvare