Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Snakk med en robot

Roboten Jabberwacky «bor» på nettet og svarer på dine spørsmål. Samtidig lærer han av dem.

HP robot
For Jabberwacky er en mann, i hvert fall etter egen oppfatning. Muligens en homofil mann, for han er verken gift eller samboende med en kvinne. Han har mannlig kjæreste, men synes at spørsmålet om han er homofil er litt for personlig…

Konstant oppe

En problemstilling som illustrerer at Jabberwacky langsomt, men sikkert lærer seg våre konvensjoner, fordommer og væremåter gjennom å snakke med oss.

Siden roboten ble lagt ut på nettet har tusenvis av mennesker verden over slått av en prat. Enkelte har i følge BBC til og med Jabberwacky oppe i et nettleservindu konstant – på linje med virkelige venner i et chat-vindu.

1982-årgang

Mannen bak Jabberwacky er briten Rollo Carpenter, som begynte å utvikle roboten allerede i 1982, på en Sinclair XZ81 -maskin. Siden har den stadig blitt videreutviklet, og er i dag en av åtte roboter som skal konkurrere om den høythengende Loebner-prisen for mest menneskelignende (mentalt sett) datamaskin i verden.

Konkurransen baserer seg på den såkalte Turing-testen, som ble utviklet av matematikeren Alan Turing på 1950-tallet. Vinneren blir kåret lørdag 18. oktober.

HER kan du slå av en prat med Jabberwacky. OBS: Stor trafikk, tidvis vanskelig å komme inn på serveren.

Stikkord: internett, Maskinvare