Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Heia Forbrukerrådet!

Mobiloperatørene opererer med de reneste slavekontrakter, mener ITavisens Espen Irwing Swang (bildet). Han gleder seg over at forbrukerrådet nå vil gripe inn.

Espen Swang
Kommentar

En gang i tiden var fiskemottakene langs norskekysten blant våre viktigste informasjonskanaler. Her møttes folk fra fjern og nær og utvekslet nyheter. Her stod fiskere med lua i handa og var prisgitt væreierens lune når fiskeprisen skulle fastsettes. Senere ble det konkurranse mellom væreiere og oppkjøpsfartøyer, og en viss konkurranse som kunne kommet fiskerne til gode.

Dagens væreiere

Men i flere småsamfunn var væreieren også både handelsmann og lånekasse for lokalbefolkningen. Det gav makt. Makt nok til at fiskerne ikke uten videre kunne gå til andre oppkjøpere for å få bedre betalt for fangsten sin.

De store teleoperatørene er dagens væreiere. Vi er blitt avhengig av deres tjenester for å kunne leve et «normalt» liv. Et liv der mobiltelefonen har en sentral rolle, og der du risikerer å bli isolert om du ikke følger med.

Avhengig ungdom

Ungdom som vokser opp i dag vil ikke klare seg uten mobiltelefon. Omgivelsene tar det rett og slett for gitt at du er tilgjengelig. Og er du det ikke får du bare gå glipp av moroa. Langtidsplanlegging er i ferd med å gli over i historien. – Vær på vakt! Vi ringer når vi trenger deg. Heng med! Vi sender deg en tekstmelding når vi finner ut at vi vil på kino eller fest.

Vi, – ikke jeg. Vi er gjengen, idrettslaget, ungdomsklubben, kollegene. Vi er verden. Enten er du en av oss, eller så er du en taper. Bytt til fargesprakende deksler, lag dine egne ringetoner og tilpass Nokiaen til din egen personlighet. Vi godtar bare kollektiv individualisme!

Ikke rom for sprell

Og er du ung må du gå med lue. Helst inne også. Ikke gjør som Margrethe Munthe sier i «Nei, nei gutt»-sangen, for du er jo individualist og går dine egne veier. Akkurat som alle de andre.

Teleoperatørene kan muligens ikke lastes for at vi er blitt avhengige av mobiltelefonen. Men gjennom sin praksis med å spy ut sterkt subsidierte mobiltelefoner (er de ikke snille?) med bindingstid så bidrar de til å låse deg fast til en operatør. Det får prismekanismen som konkurransen skal være til å gå i stå. Resultatet er urimelig høye priser på abonnement, samtaler og tjenester. Og milliarder i lommene til væreierne.

Stopp galskapen!

Da hjelper det lite å stå med lua i handa. Vår tids væreier har balletak på fiskeren. Du må gjerne bytte operatør, men da klemmer væreier Mack så det gjør vondt.

Noen må stoppe galskapen.

Stikkord: Mobil