Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Super-TV på lufta

For første gang har et europeisk TV-selskap gjennomført en sending med høyoppløselige TV-bilder.

Siemens TV boks
Det belgiske TV-selskapet Euro 1080 sendte i helgen en prøvesending med sport og musikk. Men først en gang til neste år er det ventet at denne type sendinger blir vanlige i Europa.

Etter USA

Europa henger langt etter USA når det gjelder HDTV (High Definition TV). I USA har flere millioner TV-seere byttet til apparater som kan vise HDTV. En av årsakene er at amerikanske myndigheter har åpnet for at TV-selskapene kan droppe analoge sendinger til fordel for digitale.

Først i januar vil Euro 1080 starte regulære sendinger med HDTV. Selskapets navn henspeiler til antallet linjer i TV-bildet på HDTV, som er det dobbelte av hva du kan se på et ordinært TV-apparat.

Dyrt

Hvor raskt HDTV vil utvikle seg i Europa er ikke klart. Du vil kunne se sendingene fra Euro 1080 gratis, men en TV som kan vise bildene koster fra drøyt 13.000 kroner. I tillegg må du bla opp noen tusenlapper for en set-top-boks.

I tillegg vil TV-selskapene måtte foreta enorme investeringer i nytt utstyr for å kunne legge om til digitale sendinger.

Sendingene fra Euro 1080 vil gå til 30 land, og på grunn av de mange ulike språkene som brukes i Europa vil det først og fremst bli sendinger med lite tale. I stedet blir det mye sport og musikk på kanalen, som i første omgang vil produsere 10-12 HD-sendinger per måned.

Stikkord: lydogbilde