Star Wars KOTOR hovedbil

Annonse


XBOX-TEST: Knights Of The Old Republic

Listen over håpløse Star Wars-oppgulp er milelang (og inkluder i manges oppfatning også George Lucas’ siste filmer), og selv om det har vært enkelte gullkorn har flere av senere års spill fra utgiver Lucasarts hatt høy dusinvarefaktor. Det derfor på høy tid at vi ble servert et engasjerende, gjennomført, underholdende og dypt spill som Star Wars: Knights of The Old Republic (KOTOR).

Redd universet (igjen)

Denne gang besøker vi Star Wars-universet noen tusen år før handlingen i de første filmene finner sted, i en tid da Jedi-ordenen kjemper en bitter kamp mot de onde Sith-tilhengerne.

Uten å gå i detalj kan vi røpe at de som drister seg til et bekjentskap med KOTOR vil ta del i et spennende, utfordrende, variert og laangt(!) epos hvor galaksens skjebne igjen ender opp med å hvile i dine hender. Du besøker et halvt dusin planeter og en horde av kjente og mindre kjente romvesener, som enten må hjelpes, rekruteres, konverseres, unngås eller kjempes med.

D&D-røtter

Utvikleren BioWare er samme selskap som står bak det populære og kritikerroste Neverwinter Nights, og ikke overraskende er også rollespillsystemet i KOTOR bygd på Dungeons & Dragons 3rd Edition-reglene, hvor Jedi-krefter erstatter tradisjonell trolldom og lyssverd tar rollen som det mest ettertraktede magisk våpenet.

Annonse


Men selv om rammeverket er et klassiskt fantasy rollespillsystem, så ligger KOTOR rent fortellermessig og grafisk langt unna gamle slagere som Baldur’s Gate og Diablo. I stedet for et upersonlig isometrisk perspektivt kommer du i KOTOR tett innpå handlingen (se skjermbilder), og toppet med et suverent intuitivt kontrollsystem på Xbox har vi sjelden sett en så god kobling mellom eventyr, rollespill og action.


(Du trenger Flash Player for å se skjermbildene.)

I løpet av spillet vil du etterhvert få tilgang på ni forskjellige rollepersoner, hvorav tre til enhver tid kan være med i følget ditt (de andre venter i «basen», for eksempel romskipet ditt). Et par av disse er Jedi-kolleger, andre er roboter, og du får heldigvis også en wookie og noen mer ordinære typer med på laget. Disse følgesvennene vil naturligvis slåss ved din side, men er også både viktig rådgivere og gode samtalepartnere, slik at du virkelig ender opp med å etablere et forhold (på godt og vondt) til hver enkelt i gjengen.

Kraftens fristelser

Sentralt gjennom det hele står naturligvis de onde og de gode ytterpunktene i Kraften, og mye vil avhenge av dine veivalg og fremgangsmåter. Mange av oppgavene og utfordringene man støter på har flere mulige løsninger, og her står du som ofte fritt til å velge om du vil gjøre ting på den «snille» diplomatiske måten, eller simpelthen lyge, drepe, og dolke dine venner i ryggen som en ekte tilhenger av den Mørke Siden.

Konsekvensene av dine valg er betydelige, og er blant annet med på å bestemme hvilke Jedi-krefter du håndterer best, hvordan dine venner og fiender behandler deg, og hvordan historien utvikler seg. Du skal ikke se bort fra at når du har spilt gjennom hele greia som slemming, noe som lett kan ta tre-fire døgns sammenhengende spilling, så kan lysten fort melde seg til å begynne på nytt igjen med Kraftens lyse sider som veileder.

Har du et fnugg av sanse for rollespill eller eventyrsjangeren er det ikke noe å vente på: KOTOR er uten tvil en av årets desidert heftigste Xbox-titler.

Annonse