Grete Faremo

Annonse


Microsofts nye våpen

Grete FaremoTidligere utenriks-, nærings- og justisminister Grete Faremo går fra Storebrand til Microsoft. Hun får ansvar for juridiske spørsmål og samfunnskontakt i Norge, Sverige, Finland, Danmark og Irland.

– Det er viktig for Microsoft å utvikle offensive strategier og bli mer proaktiv, sier hun om sin nye jobb.

Microsoft har ikke klart å sette dagsorden de siste årene. Selskapet har måtte konsentrere seg om brannslukking.

Motvind

Microsoft kjemper i «mental» motvind. Selskapet sliter med økt konkurranse fra Linux og åpen kildekode, frynsete rykte for dårlig sikkerhet, rettssaker og monopolanklager med enorme bøter, og tap av store offentlige innkjøpsavtaler.

Annonse


Disse oppgavene ligger øverst på Grete Faremos bord når hun første januar neste år begynner i sin nye jobb på Lysaker utenfor Oslo der Microsoft Norge holder hus.

Her skal hun legge hele sin politiske tyngde og erfaring i arbeidet med å tilbakevise alle beskyldninger og gjenvinne tapt ære og terreng.

Offentlig ringrev

I fjor sa administrasjonsminister Victor Norman (H) opp den store og lukrative landsomfattende innkjøpsavtalen med elleve it-leverandører, deriblant Microsoft.

Statsråden ønsker å få skjerpet konkurranse og et sterkere ansvar for it-avtaler over på lokalt og regionalt nivå.

– For Microsoft er offentlige anbudsregler av stor interesse. Jeg kjenner ikke detaljene i saken, men den vil komme til meg, sier Faremo til ITavisen Business.

ITavisen er kjent med at Microsoft er i dialog med myndighetene om en ny avtale og Grete Faremo får jobben med å sluttføre arbeidet. Microsoft selger årlig lisenser for mellom 300 og 500 millioner kroner til det offentlige Norge.

Skutt gullfuglen

Birger Steens »kapring» av Grete Faremo høster anerkjennelse i det norske it-miljøet. Hun kjenner systemet, vet hvordan politikere og byråkrater tenker og hvordan beslutninger fattes.

– Hun har posisjon, stort kontaktnett og kjenner spillereglene – i motsetning til godt betalte pr-folk som ikke kan stort utover det å prate og argumentere godt for seg, sier en kilde som mener at Faremo er et kjempekort.

Faremo var justisminister i Torbjørn Jaglands korte og stormfulle karriere som statsminister.

I 1996 tok hun på seg ansvaret og forlot regjeringen da det ble kjent at professor og tidligere stortingsrepresentant Berge Furre (SV) i granskingsutvalget for de hemmelige tjenester var blitt overvåket. Hun forlot partipolitikk og Stortinget i 1997. Siden det har hun vært konserndirektør i Storebrand med ansvar for samfunnskontakt.

Kontakter over alt

Faremo pleier fortsatt personlig og profesjonell omgang med parti-, byråkrati- og næringslivstopper. Hun er med i Polyteknisk forening og har flere styreverv, blant annet i Elkem, Statnett og AP-bastionen Norsk Folkehjelp.

Hun er aktiv i Finansnæringens Hovedorganisasjon og sitter i Banklovkommisjonen.

I motsetning til flere andre tidligere AP-statsråder som har blitt heltids-lobbyister, har Faremo så langt et plettfritt rykte. Hun vil vurdere sine styreverv når hun går over til Microsoft.

– Alt jeg er med på tåler dagens lys, sier hun

Faremo skal rapportere til selskapets europeiske hovedkontor i Paris, men skal sitte hånd i hånd med Norges-sjef Birger Steen på Lysaker. Ansettelsen av Grete Faremo setter sluttstrek for Steens omrokkering og styrking av Microsofts norske ledelse.

I vår hentet han inn Jannik Lindbæk jr. fra pr-byrået CGI Monsen som informasjonsdirektør.

(Fra ITavisen Business – i salg nå)

Annonse