Hopp til navigasjon Hopp til innhold

12-åring saksøkt for fildeling

Den amerikanske platebransjens første offer i masse-søksmålet mot fildelere er en tolv år gammel jente fra New York.

RIAA logo
(Ill.: RIAA)
Kravet fra platebransjeorganisasjonen RIAA mot 12-åringen Brianna Torres var opprinnelig langt høyere. Men saken endte i går med forlik, og nå må jentas mor «bare» ut med 2000 dollar – i underkant av 15 000 norske kroner.

– Skal aldri gjøre det mer

– Vi forstår nå at deling av musikk over nettet er ulovlig. Dere kan være sikre på at Brianna ikke vil gjøre det mer, sier moren til den 12 år gamle jenta i en skriftlig kommentar til forliket.

Overfor avisen The New York Post gir imidletid moren uttrykk for at saken kom som et sjokk for datteren, og at verken hun eller familien ante at de gjorde noe ulovlig da de bestilte og betalte for et Kazaa-abonnement til 40 dollar for tre måneder siden.

– Visste ikke

Det viste seg å bli en dyr opplevelse for den lille familien, som foruten mor og datter også består av en ni år gammel gutt. Den enslige moren og de to barna hennes lever i en kommunal bolig i New York, og sliter med økonomien.

RIAAs talskvinne Amy Weiss hevder på sin side at organisasjonen ikke visste at det dreide seg om en mindreårig da de bestemte seg for å gå til sak. Det er likevel ingenting som tyder på at organisasjonen vil frafalle kravet om 2000 dollar.

Lover skarpere lut

I april saksøkte platebransjeorganisasjonen saksøkt fire studenter for mellom 100 000 og 125 000 kroner. Her endte sakene også med forlik, slik at studentene slapp med å betale rundt 25 000 kroner hver for å ha lastet ned musikk ulovlig på nettet.

RIAA lover imidlertid langt høyer erstatningssummer i sitt nye massesøksmål mot til sammen 261 privatpersoner i USA. De truer også med å saksøke europeiske fildelere i neste omgang.

Stikkord: fildeling, internett