Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Trådløst nytt fra Microsoft

Microsoft inviterte et hundretalls journalister til hovedkvarteret utenfor Seattle i USA for å se på mus og tastaturer. ITavisen.no ble med på turen.

Microsoft-mus
REDMOND (ITavisen.no): I Microsofts hardware-avdeling er det ansatt knappe 200 sjeler. Det er for ingenting å regne i forhold til den gigantiske kjernevirksomheten programvare. Totalt jobber det om lag 43 000 i Microsoft – 30 000 av dem i USA.

Veikryss i Microsofts gigantiske industri- og kontorkompleks utenfor Seattle.

Sideveis hjul

Likevel er det liten tvil om at Microsoft tar det man må betegne som sekundærprodukter alvorlig. Selv mener de at deres nye mus vil revolusjonere skrivebordet.

Vi snakker om et hjul som til forveksling ligner de vi kjenner på de fleste moderne datamus allerede. Men det er likevel en viktig forskjell. Microsofts nye mus kjører sideveis, i tillegg til opp og ned på skjermen. Dessuten bytter den mellom programmer (som med Alt+Tab) når du trykker hjulet ned.

Økt presisjon

I praksis vil det si at du kan manøvrer fram og tilbake i store regneark på en enklere måte. Eller få med deg brede nettsider ved å bevege fingeren – ikke musa. I tillegg har hjulet en behagelig mekanisk treghet som gjør at brukeren skal få følelsen av bedre presisjon.

Systemet vil bli å finne i de nye utgavene Wireless Optical Mouse and Wireless IntelliMouse Explorer, som kommer i salg i høst. Musene kommer i flere fargevarianter. En av de mer kuriøse er en luksusutgave i imitert lær, omtrent som stoffet du finner på rattet i en dyr sportsbil.

Microsofts nye tastaturer kan kjøpes i sett, med sideveis-mus.

Cadillac-følelse

I tillegg lanserer selskapet fire nye tastaturer med uhorvelig mange knapper (både programmerbare og faste) i tillegg til standard QWERTY-tasterekke. Det er ikke for ingenting at Microsoft kaller samtlige for «desktops». Her er det Cadillac-følelse, for å holde seg til bilterminologi. Store, amerikanske flak som fyller godt opp på skrivebordet.

Tom Gibbons leder Microsofts hardware-avdeling.

Det er grunn til å tro at den gigantiske programvareavdelingen har en finger med i spillet når det utvikles. Men Microsofts hardware-sjef Tom Gibbons er svært hemmelighetsfull når vi spør om de har skult til det kommende operativsystemet Longhorn under utviklingen.

– Vi snakker med hverandre, og har et fruktbart samarbeid. Mer konkret enn det vil jeg ikke være, sier han.

Varer et halvt år

I stedet forteller han entusiastisk om hvordan antallet unike ID-koder er økt til 65 000, slik at sjansene for at andre skal kunne få inn signaler fra ditt tastatur eller din mus er tilnærmet lik null. Og hvordan batterikapasiteten er forbedret slik at levetiden nå er halvt år – både for mus og tastatur.

Journalistene ble også vist rundt i laboratoriet, der mus og tastatur blir utviklet og testet for ergonomi og holdbarhet.

Microsofts eksperter kan likevel ikke love at du ikke får vondt i armer, skuldre og nakke framover. Sittestilling og arbeidsrutiner er vel så viktig som musen og tastaturets utforming. Og folks vaner kan selv ikke Microsoft gjøre noe med.

Stikkord: Maskinvare