Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tatt med 650 000 passord

En mann fra Nittedal utenfor Oslo er nå tiltalt for heleri etter at politiet fant hele 650 000 stjålne brukernavn og passord på PC-en hans.

Hacking datainnbrudd ill.
Dette skriver Romerikes Blad.

I følge avisa stammer opplysningene fra Tele2s kundedatabaser. Passordene ga ham adgang til Internett-kundenes private nettsteder.

Ikke bevis for tyveri

Politiet har imidlertid ikke funnet bevis for at mannen selv har hentet ut brukerinformasjonen. Dermed lyder Økokrims tiltale på heleri, og ikke innbrudd etter den såkalte hackerparagrafen.

I følge Tele2 var passordene og brukernavnene prefabrikkerte, og altså ikke identiske med de brukernavn og passord som kundene selv hadde opprettet.

Full adgang

Men de ga like fullt Nittedalsmannen full adgang til alle de ressurser som Tele2s kunder har i sin Internett-pakke, opplyser Ole Martin Gunhildsbu i Tele2.

Han er imidlertid ganske sikker på at mannen ikke benyttet seg av opplysningene for å snoke i Tele2-kundenes private saker.

E-posttrusler

Politiet skal ha kommet over brukeropplysningene under en etterforskningen av en sak som synes langt mer alvorlig.

Ved hjelp av en annens e-postkonto skal den nå heleritiltalte mannen ha framsatt grove trusler mot en tredjeperson.

Mannen erkjenner å skrevet de aktuelle e-brevene, men hevder at truslene gikk begge veier.

– Aktiv PC-bruker

Han nekter seg imidlertid skyldig i heleri av brukernavn og passord. I sin forklaring påpeker han at han tok kontakt med Tele2 da han skjønte hva han hadde fått i hendene.

– Min klient er en aktiv pc-bruker, og har blant annet deltatt i flere sammenkomster der datamaskiner er blitt koblet sammen i lokale nettverk. I slike sammenhenger er det ikke uvanlig at filer flyttes mellom maskinene. Han forklarer at han fikk denne informasjonen uten at han visste det, sier advokat Thomas Berge til Romerikes Blad.

Saken kommer for retten 17. november.

Stikkord: internett