Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Forskere knekket GSM-kryptering

Politiet fortviler over at de ikke kan avlytte GSM-telefoner. Men det kan forskerne som har knekket krypteringen.

Crack
Forskere ved Technion Institute of Technology i Haifa i Israel har klart å knekke krypteringskoden i GSM-nettet. Resultatet presenterte de under Crypto Conference i Santa Barbara i California.

Sjokk

Oppdagelsen forskerne gjorde ble møtt med sjokk og stor interesse blant de 450 konferansedeltakerne, mange av dem ledende skikkelser innen krypteringsforskning og krypteringsindustri.

Brist

De israelske forskerne, professor Eli Biham og hans doktorgradsstudenter Elad Barkan og Nathan Keller, oppdaget en grunnleggende sikkerhetsbrist i nettverkenes krypteringssystem. Denne bristen utnyttet de til å utvikle en metode som ga dem fri tilgang til nettverkene.

Forsterket først

Elad hadde oppdaget at GSM-nettene ikke krypterte signalene umiddelbart, men først forsterket dem for å kunne fjerne interferens og støy. Forskerne utviklet derfor et verktøy for å knekke krypteringen allerede under oppkall, før den egentlige samtalen tok til. Senere kunne de avlytte selve samtalen.

Fri tilgang

Ved hjelp av et spesialutviklet verktøy kan forskerne ikke bare avlytte samtaler. De kan også sende i GSM-nettet, utgi seg for å være andre enn de egentlig er og stjele samtaler. Et moderne krypteringssystem har nettopp erstattet den tidligere GSM-krypteringen, nettopp fordi det var gjort forsøk på å knekke krypteringen. Men forskerne hadde ingen problemer med det nye systemet heller.

Patent

En kopi av forskningsrapporten er overlevert GSM Association så de kan rette opp i sikkerhetsbristen. Forskerne har også tatt patent på metoden slik at den senere kan brukes av politiet.

Stikkord: Mobil