Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– RIAA-gransking ulovlig

Advokatene til «nycfashiongirl» hevder RIAA ulovlig gransket innholdet på kvinnens datamaskin.

pirat mp3 cd napster kopi
RIAA, som er den amerikanske platebransjens interesseorganisasjon, søkte via fildelingstjenester på nettet etter piratmusikk. Da de fikk et treff på brukeren «nycfashiongirl» sjekket de hvilke andre filer denne brukeren hadde å by på. Resultatet ble rundt 900 melodier av band som Rolling Stones, U2 og Michael Jackson.

Aksept

Oppdagelsen medførte at RIAA fikk aksept for å gå til kvinnens nettleverandør og forlange identiteten hennes kjent. En slik aksept er en byråkratisk formalitet, og krever ingen rettslig kjennelse. RIAA har fått aksept for å kunne kreve navnene på hele 1.300 anonyme fildelere, og så langt er det bare «nycfashiongirl» fra New York som har unngått å få sin identitet avslørt.

Ulovlig ransaking

Nå har advokatene hennes bedt retten om å utsette offentliggjøringen av identiteten til 10. september. Bakgrunnen er at advokatene vil undersøke om RIAA har skaffet seg kunnskap om innholdet på kvinnens datamaskin ved hjelp av ulovlige metoder.

Advokatene viser til grunnlovens paragraf fire, som skal beskytte mot urimelig ransakelse.

Gjelder ikke

RIAAs visedirektør Matt Oppenheim sier advokatenes argumentasjon er overraskende slett. Han mener også at advokatene mangler fundamentale kunnskaper om hvordan Internett fungerer. – RIAA er en privat organisasjon, og ikke en del av justismyndighetene. Loven som beskytter mot urimelig ransakelse gjelder derfor ikke. Det er noe av det første du lærer når du studerer juss, sier Oppenheim.

Halmstrå

Den utenforstående advokaten Evan Cox som har jobbet med piratjakt for BSA støtter Oppenheim. – Advokatene griper etter et halmstrå, men kommer ingen vei med dette, sier han til AP.

Stikkord: fildeling, internett