Hopp til navigasjon Hopp til innhold

LCD-TV overtar

LCD-skjermen er i ferd med å overta for både det tradisjonelle billedrøret og er nå et alternativ til de svindyre plasmaskjermene.

Sharp trådløs LCD
BERLIN (ITavisen.no)Her på Internationale Funkausstellung (IFA) i Berlin er tendensen klar. Det blir færre og færre tradisjonelle TV-er å se, og et økende antall LCD-skjermer i alle størrelser. Samtidig er fokus flyttet noe vekk fra de rådyre plasmaskjermene. Tommelfingerregelen er LCD opp til 30 tommer, og plasma derfra.

Skjæringspunkt

Men de to flatskjermformatene nærmer seg hverandre. LCD-skjermer fås nå i 54 tommers størrelse. Skal du ha større, må du opp i plasma. Den største plasmaskjermen som vises her på messen er en LG-kjempe på 71 tommer.

Da snakker vi om en prislapp på nærmere 300 000 kroner. I skjæringspunktet mellom LCD og plasma blir prisen omtrent lik. Bildekvaliteten er ikke så forskjellig. Det er derimot levetid og strømforbruk – i LCDs favør.

Bærbart og trådløst

Ønsket fra forbrukerne er at selv store TV-er skal være flyttbare fra rom til rom. Verken plasmaskjermer eller bilderørsbaserte TV-apparater av gammel type er særlig praktiske å bære med seg.

Trådløs LCD

En av de mange store elektronikksselskapene som satser på LCD til TV-bruk er Sharp. De kan på årets messe presentere en LCD-modell som verken tenger ledning til stikkontakten eller antenne. AQUOS Mobile LC-15L1E bruker et oppladbart li-Ion batteri, og får antennesignalet via en basestasjon tilknyttet antenneuttaket i veggen.

I løpet av et par år er det ventet at LCD-TV-er vil ligge på om lag samme pris som tilsvarende CRT-TV-er (i størrelse) gjør i dag. Plasmaskjermer har også sunket kraftig i pris, men er fortatt på et nivå som passer de aller færreste lommebøker.

Bein i begge leire

Store selskaper som Sony, Panasonic, LG og Samsung har bein i begge leire. I dag er det en klar grense hvor store LCD-skjermene kan være, mens plasmaskjermene i prinsippet kan være så store som noen gidder å lage dem. Ulempen er imidlertid dobbelt så høyt strømforbruk som LCD, samt en bedrenset levetid. En LCD-skjerm blir ikke nevneverdig dårligere med årene, og kan enkelt repareres om pikseldøden setter inn.

Plasma vil derfor inntil videre være for de rike (og gale?), mens LCD seiler opp som neste generasjon TV og dataskjerm (eller begge i ett) for gjennomsnittsforbrukeren.

Stikkord: lydogbilde