Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Virus slår ut P800

Viruset Sobig.F har rammer ikke bare PC-brukere med Windows OS. Også mobilbrukere kan rammes.

Språkverktøy
Det er ikke den usympatiske koden i Sobig.F som får telefonen til å knele, men minnehåndteringen i Sony Ericssons P800. For når telefonen har lastet ned nok e-postoverskrifter til å fylle det interne minnet sier P800 takk for seg og telefonens minne nullstiller seg. Sobig.F genererer nok meldinger til å tvinge telefonen i kne, men samme problem oppstår dersom telefonens internminne fylles av andre årsaker.

Sletter alt

I slike tilfeller mister du ikke bare alle telefonkontakter, avtaler og bilder. Programmer som er installert på telefonen interne minne forsvinner også, i tillegg til at telefonen setter språkvalget til engelsk.

Er du flink til å ta backup av telefonen kan du redde det meste av data. Men av en eller annen grunn ville telefonene vi testet ikke hente tilbake norsk språk, selv når vi kjørte full rulle med restaurering via backup-programmet.

Rot med versjoner

Å bruke den medfølgende «Language Tool» gir ikke noe bedre resultat. Samme hvor vi søker etter språkfiler så får vi samme svar – Programmet finner ingen språkfiler.

Av en eller annen grunn er det altså så godt som umulig å få tilbake den språkdrakten vi nordmenn flest benytter, nemlig norsk. I alle fall virker det slik da de versjonene av språkfilene vi finner på Sony Ericssons nettsider alle påberoper seg å være tilpasset eldre programvareversjoner enn den som sitter i vår telefon.

Løsningen

Etter å ha brukt alt for mye av arbeidsdagen på å finne ut av problemet løste det hele seg til slutt. En av de eldre språkfilene kunne installeres på telefonen, dersom vi først oppdaterte PC-suite til versjon 1.5.

Alle krasjet

Hvor mange som har hatt problemer med at P800 krasjer vet vi ikke, men da vi testet tre ulike telefoner skjedde det samme med alle. Reinstallering av backup og nye forsøk endte hele tiden likeså. Vi lastet ikke en gang ned meldingene. Overskriftene var tilstrekkelig til å kvele telefonene.

Minnekort

Det finnes ingen enkel løsning på problemet. Du kan selvsagt la være å sjekke e-posten din fra telefonen, men da blir noe av vitsen med å ha en slik telefon borte. Det er mulig å sette inn større minnekort i P800, men ettersom det ikke er mulig å rute innkommende meldinger til minnekortet er du avhengig av telefonens internminne.

Et skritt i riktig retning er å sørge for at alt som kan lagres på minnekortet legges på kortet. Det gjelder filmklipp, bilder og programvare som du har installert selv. En annen fordel med dette er at disse dataene også overlever dersom telefonen krasjer. Dessuten gir det mer tilgjengelig internminne.

Spamfilter

Andre løsninger som bidrar til å redusere problemet er spamfiltre på mailserveren. Da vil du forhåpentlig kunne holde meldingsmengden nede på et nivå som telefonen takler.

Stikkord: Mobil