Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– DeCSS ikke beskyttet av ytringsfrihet

Høyesteretten i California slår fast at man kan forhindre publisering av DVD-kopieringskoden DeCSS uten å krenke ytringsfriheten.

DVD-saken
Avgjørelsen overkjører en tidligere rettskjennelse hvor eierne av hjemmesider under beskyttelse av ytringsfrihet ikke kan forhindres fra å publisere det kontroversielle DeCSS-programmet som Jon Johansen var med på å bringe til verden.

Dommerne sier nå at opphavsrettigheter har rang over ytringsfrihet i denne saken, da kopibeskyttelsesteknologien brukt på DVD-plater regnes som en forretningshemmelighet som aldri var ment for offentligheten.

Den nye avgjørelsen la også vekt på at DeCSS-koden i seg selv ikke bidra vesentlig til debatten om hvorvidt DVD-plater i det hele tatt burde krypteres, skriver MSNBC.

Triumf for DVDCAA

DVD Copy Control Association (DVDCCA), som har saksøkt dusinvis av nettsteder for å publisere DeCSS er fornøyd med høyesterettens avgjørelse, og tar det som et uttrykk for at «tyver ikke kan hjemme seg bak ytringsfrihet for å distribuere stjålne åndsverk».

Stikkord: lydogbilde