Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny kritisk Explorer-feil

Microsoft advarer nå mot en ny kritisk feil i Internet Explorer som kan sette en hacker i stand til å styre «Min Datamaskin»-området på PC-en.

Internet Explorer
Om du ikke laster ned plasterlappen, risikerer du at noen tar styringen over PC-en din mens du surfer på nettet.

Kan ta over MyComputer

Det er hittil ikke blitt rapport om noen tilfeller av dette, men i følge Microsoft vil en slik «overtakelse» kunne skje dersom du er innom en nettside som er programmert på en spesiell måte.

Ved hjelp av kode som legger seg i Internet Explorers minneområde (cache) kan hackeren i verste fall styre PC-en ved å manipulere, starte og legge inn nye filer i «Min Datamaskin» («My Computer»). I Min Datamaskin har man oversikt over og tilgang til alle PC-ens ressurser.

Nok å åpne nettside

Det er altså ikke nok å ta den vanlige forholdsregelen om å ikke åpne vedlegg i ukjent e-post. Her startes koden direkte fra web, uten av brukeren gjør noe som helst aktivt.

Botemiddelet fra Microsoft blir installert av seg selv dersom du har skrudd på automatisk oppdatering i Windows XP. Hullet gjelder versjonene 5.01, 5.5 og 6.0 av Internet Explorer i Windows 98SE, ME, NT 4.0 og 2000. Windows 2003-versjonen er også berørt, men i mindre grad.

Virus, hull og spam

Feilen blir oppdaget mens verden – og særlig Norge – stønner over to andre plagsomme virusfenomener.

I forrige uke tok viruset MSBlast knekken på et stort antall maskiner, selv om det bebudete angrepet mot Microsoft ble avverget. Og denne uka plages mange av en ny variant av den gamle kjenningen SoBig, som spytter ut spam-mail i et hittil ukjent antall.

Stikkord: internett, programvare, virus, windows