Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hva har vi gjort galt?

ITavisen.no og andre mediebedrifter ble i går kvalt av virus og søppelpost. Hva har vi gjort for å fortjene dette? spør ITavisen.nos redaktør Tore Neset.

Kommentar Tore Neset
SoBig-ormen har spist seg inn i så godt som alle norske redaksjoner. Mediene er avhengig av å ha sine e-postadresser åpent tilgjengelig på nettet, slik at folk kan nå dem med nyhetstips, ris og ros. Derfor blir de også spesielt hardt rammet av spammere, som finner sine ofre blant annet ved å lete etter alfakrøller på nettet.

Må være åpne

Mediene er helt avhengige av å være åpne for leserne. Det er jo de som er grunnen til at de eksisterer.

Det finnes filtre som kan brukes både lokalt og på server/gateway-nivå, men hittil har vi ikke latt oss imponere av noen av dem. Og selvsagt er det mulig å legge inn rutiner som gjør e-postadresser usynlige eller eliminerer dem helt, for eksempel ved å la leserne å skrive til oss via et HTML-skjema.

Nøler med tiltak

Kanskje må vi gjøre det slik etter den forrykende spamstormen vi ble utsatt for i går, og som så å si blokkerte vår mailserver. Men vi liker det ikke. Vi vil at folk skal huske at de når oss på [email protected] (der gjorde vi det igjen!) eller ved å sende e-post til hver og en av oss på adresser som samsvarer md navnene våre.

Vi beskylder absolutt ingen for å ville ramme oss spesielt eller medie-Norge generelt, selv om det utvilsomt er folk der ute som er sure (kanskje med god grunn) både på oss og andre nettsteder med journalistisk innhold.

«Straff»

Det er bare så forbasket å skulle bli straffet for å være åpne for publikum. I andre sammenhenger har vi sett at folk ville ramme oss direkte – ved for eksempel å legge inn autoruting på sidene våre til pornosteder.

Slikt er ingen bragd. Det er det heller ikke å lamme folks e-post – uansett hva motivet måtte være.

I dag morges var det fortsatt vanskelig å nå oss pr. e-post. Det er fortsatt unormalt stor trafikk på vår mailserver, men ved hjelp av lokale filtre klarer vi nå å ta unna det grøvste. Og forhåpentligvis får vi øye på din e-post før den forsvinner i søpla…

Stikkord: internett, virus