Hopp til navigasjon Hopp til innhold

DNA-PC spiller bondesjakk

MAYA er verdens første DNA-spillkonsoll, og den hittil mest avanserte demonstrasjonen på molekylbasert databehandling.

Bondesjakk
Forskerne ved Columbia University i New York mener å ha gjort viktige fremskritt for fremtidige DNA-baserte datamaskiner, og presenterte nylig sin én kubikkcentiumer store MAYA: en interaktiv spillkonsoll bygget rundt DNA-ensymer og molekyler som datasvitsjer og logiske porter .

Når man vil spille bondesjakk med MAYA, dropper man DNA inni en av de ni rutene på brettet, hvorpå MAYA analyser ensymblandingen og indikerer sitt mottrekk ved å gløde grønt på ruten den vil droppe sin neste brikke.

Bondesjakk i dag, kreftkriger i morgen

Foreløpig har maskinen lykkes i å slå eller spille likt mot menneskelige motstandere hundrevis av ganger. Siden bondesjakk i prinsippet er «umulig» å tape hvis man spiller det korrekt er dette riktignok ikke spesielt oppsiktsvekkende i seg selv, men ifølge New Scientists er MAYA et viktig konseptbevis på hvordan DNA-baserte datamaskiner kan programmeres.

Mulige fremtidig anvendelsesområder for slike «organiske» datamaskiner kan for eksempel være å sende DNA-detektiver inn i kroppen for å lete etter syke kreftceller, og deretter reparere eller drepe dem.