Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Ikke rør fildelerne

Den amerikanske senatoren Norm Colemann vil ha en statlig høring om RIAAs antipiratkampanje, som han mener går over alle støvleskafter.

RIAA logo
(Ill.: RIAA)
Colemann leder myndighetenes granskningskommisjon, som for en tid tilbake ba RIAA om å legge frem en oversikt over hvilke krav organisasjonen fremmer, hvordan de vurderer hvem som skal saksøkes og hvordan de samler inn bevis for å kunne få den enkelte fildeler straffet.

Ute av proporsjon

Nå har han mottatt RIAAs oversikt, men er åpenbart ikke fornøyd. Innholdet i oversikten vil verken granskningskommisjonen eller RIAA ut med, men Colemann beskriver RIAAs kampanje som overvettes.

RIAA kungjorde i juli at de ville saksøke flere hundre fildelere for brudd på kopibeskyttelsesloven. Disse lovene gir rom for å kreve erstatning på mellom 750 og 150.000 dollar for hver sang som er piratkopiert.

Vurderer lovendring

I høringen vil Colemann sette søkelys ikke bare på aksjonens virkefelt, men også på hvilke konsekvenser nedlastere utsetter seg for ved å gjøre sin identitet tilgjengelig for andre. Han vil også revurdere regelverket som gjør nedlasting av slike filer straffbart.

Colemann er redd RIAAs kampanje vil gå ut over uskyldige, som foreldre og besteforeldre til barn som laster ned musikk på deres maskiner uten deres vitende. Ikke alle som laster ned musikk er klar over at de bryter loven, mener Colemann.

Går inn for tekniske løsninger

Colemann har tidligere erkjent at han har lastet ned musikk ved hjelp av fildelingstjenesten Napster. Denne tjenesten ble stengt, nettopp på grunn av den omfattende piratkopieringen som foregikk mellom brukerne.

I stedet for å gå løs på fildelere mener Colemann industrien må jobbe for å beskytte produktene sine bedre ved hjelp av tekniske løsninger, skriver Daily Mail.

Stikkord: fildeling, internett