nedlasting

Annonse


P2P-tystere søkes

nedlastingMed slike opplysninger på hånden vil de i neste instans saksøke folk som tilbyr store mengder filer gjennom KaZaA, Gnutella og Grokster.

Offensiv i Europa

Aksjonen fra BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) føyer seg inn i en rekke anti-fildelingstiltak i Europa den siste tida, inspirert av de individuelle søksmålene som underholdningsbransjen har anlagt mot private fildelere i USA.

Nylig startet et advokatfirma som representerer den amerikanske platebransjen med å samle inn IP-adressene til spanske fildelere, selv om fildeling har aktivt rettsvern i Spania.

Satser på tystere

Tidligere har vi sett at rettslige skritt mot individuelle, private fildelere har blitt tatt i både Tyskland, Sveits, Danmark og Italia. Men for det meste har underholdningsbransjen møtt veggen hos internettilbydere som ikke vil ut med sine abonnenters IP-adresser.

Annonse


Nederlenderne følger imidlertid en annen taktikk enn det vi har sett i andre europeiske land. De satser på tystere – tips fra publikum (eller for den saks skyld Internettilbydere) som oppdager store harddisker på jakt etter filmer og låter.

Ligner BSA

Om taktikken lykkes, gjenstår å se. Mange juridiske eksperter mener at en slik framgangsmåte ikke vil kunne holde vann i retten, og at det hele mest av alt er ment som avskrekking.

Metoden ligner på den programvareselskapenes antipiratgruppe BSA (Business Software Alliance) bruker. Men deres aksjoner gjelder bedrifter som er redde for sitt rykte. MP3- og DivX-elskende ungdommer har neppe den samme frykten.

Det er vel også tvilsomt om P2P-folket vil «skite i eget reir». Det er ingen pengepremie involvert i BREINs opplegg – bare en oppfordring til å ta samfunsansvar. I Nederland som i Norge er det tillatt å laste ned opphavsbeskyttede film- og musikk-filer, men forbudt å tilby dem.

Annonse