Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft tapte Explorer-sak

Microsoft må ut med en erstatning på enorme 3,8 milliarder kroner til California University og et lite selskap i Chicago.

Internet Explorer
Juryen i Chicago erklærte at Microsoft må betale hele 1,47 dollar for hver eneste Windows-kopi selskapet har solgt mellom 1997 og 2001.

Stort tilbakeslag

Juryen har gitt saksøkerne medhold i at «plug-in»-teknologien i Explorer er i strid med patentbeskyttelsen til de saksøkende, selskapet Eolas og University Of California.

Saken er et stort tilbakeslag for Microsoft, som erklærer at de trolig vil anke avgjørelsen, melder BBC.

Både Eolas og California-universitetet fikk gjennomslag for at Microsoft urettmessig brukte deres patenterte teknologi i utviklingen av Internet Explorer og integreringen av denne i Windows. Saken kan åpne for et skred av rettssaker fra andre selskaper, læresteder og enkeltpersoner som har utviklet teknologi som Microsoft har hatt nytte av.

Trøbbel med EU

Det er ikke første gangen Microsoft taper i retten. I saken som amerikanske myndigheter anla mot dem for monopolvirksomhet, måtte de til slutt inngå forlik.

EU har selskapet i søkelyset for lignende forhold, og sendte nylig et brev som best kan beskrives som et ultimatum til selskapet. EU krever at Microsoft treffer en rekke tiltak for å bedre sine konkurrenters posisjon i markedet. Ett av dem er å fjerne video/musikk-avspillerprogrammet Media Player fra Windows.

Stikkord: internett, programvare, windows