Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hanske oversetter døvespråk

AcceleGlove forandrer døvespråk til levende tale på et blunk. En kommersiell versjon kan være klar allerede neste år.

AcceleGlove døvehanske
AcceleGlove forandrer døvespråk til levende tale på et blunk. Forskerne ved George Washington University håper å ha en kommersiell versjon klar neste år.

34-årige Jose Hernandez-Reboller ved amerikanske George Washington University jobber med å utvikle en hanske som hjelper døve å kommunisere med omverdenen – selv med de som ikke snakker med hendene.

Hansken er utstyrt med mengder av sensorer som sporer brukerens arm- og fingerbevegelser. Denne informasjonen gjøres så til lesbar data som en datamaskin deretter konverterer til tale over høyttalere eller tekst på en dataskjerm, ifølge Associated Press.

Tohånds-modell drøyer

AcceleGlove er foreløpig under utvikling, men kjenner allerede igjen over 200 unike ord og fraser i amerikansk tegnspråk, såvel som alle bokstavene i alfabetet.

Men hansken fungerer riktignog foreløpig bare for enhånds-tegn. Svært mange tegn krever to hender, og Herandez-Rebollar sier han håper å ha en tohåndsversjon produksjonsklar i 2005.

For en nærmere presentasjon av teknologien, se www.seas.gwu.edu.

Også til krigsbruk

Flere laboratorier jobber med lignende teknologi, både for å hjelpe hørselshemmede, men også til militære applikasjoner.

Det amerikanske forsvaret ønsker blant annet å la soldater kommunisere lydløst med hverandre ved hjelp av håndbevegelser over trådløse nettverk.