AcceleGlove døvehanske

Annonse


Hanske oversetter døvespråk

AcceleGlove døvehanskeAcceleGlove forandrer døvespråk til levende tale på et blunk. Forskerne ved George Washington University håper å ha en kommersiell versjon klar neste år.

34-årige Jose Hernandez-Reboller ved amerikanske George Washington University jobber med å utvikle en hanske som hjelper døve å kommunisere med omverdenen – selv med de som ikke snakker med hendene.

Hansken er utstyrt med mengder av sensorer som sporer brukerens arm- og fingerbevegelser. Denne informasjonen gjøres så til lesbar data som en datamaskin deretter konverterer til tale over høyttalere eller tekst på en dataskjerm, ifølge Associated Press.

Tohånds-modell drøyer

AcceleGlove er foreløpig under utvikling, men kjenner allerede igjen over 200 unike ord og fraser i amerikansk tegnspråk, såvel som alle bokstavene i alfabetet.

Annonse


Men hansken fungerer riktignog foreløpig bare for enhånds-tegn. Svært mange tegn krever to hender, og Herandez-Rebollar sier han håper å ha en tohåndsversjon produksjonsklar i 2005.

For en nærmere presentasjon av teknologien, se www.seas.gwu.edu.

Også til krigsbruk

Flere laboratorier jobber med lignende teknologi, både for å hjelpe hørselshemmede, men også til militære applikasjoner.

Det amerikanske forsvaret ønsker blant annet å la soldater kommunisere lydløst med hverandre ved hjelp av håndbevegelser over trådløse nettverk.

Annonse