Hopp til navigasjon Hopp til innhold

PDA-TEST: iPaq h2210

HP har lansert en serie nye PDAer med Pocket PC 2003. Vi stifter nærmere bekjentskap med mellommodellen iPaq h2210.

iPaq h2210 kan skryte av både innebygd Bluetooth, 400 MHz prosessor, og kortplasser for både CF- og SD-minnekort, og er en av fire nye PDAer som HP lanserer i sommer .

Riktignok har ikke h2210 integrert WLAN-kort, slik som storebror iPaq h5550, men det er likevel ingen tvil om at det er en seriøs og funksjonsrik Pocket PC vi har fått kloa i.

Liten og pen

Det første som slår en med h2210 er det elegante og hendige designet. Den er liten, svært behagelig å bruke, og bare litt tykkere enn man skulle ønske seg.

I motsetning til mange andre PDAer er sidene på maskinen totalt blottet for rullehjul og ekstraknapper, og i stedet prydet med nyttige gummibelegg for bedre håndgrep.

På toppen av enheten begge kortplassene (CF- og SD), mikrofon for stemmenotater, såvel som utgang for standard hodetelefoner. Undersiden rommer en plugg for stømlader/datakabel og tilkobling til den medfølgende dokkestasjonen.

Teknisk

Med sin 400 MHz Xscale-prosessoer er h2210 kjapp så det holder, og du føler aldri at systemytelsen er noe problem mens du jobber. Batteritiden er oppgitt til 12 timer, men bruker du PDAen din jevnlig bør du som vanlig belage deg på å sette den i krybben sin for lading et par ganger i uken.

Internminnet er på 64 megabyte RAM totalt, hvorav ca. 46 megabyte er ledig for lagring. I tillegg kan man bruke 3.8 MB av Flash-minnet til fillagring. Skulle du slippe opp for intern lagringsplass, er det alltis bare å komplimentere med CF- eller SD-kort.

En annen kjærkommen egenskap ved h2210 er den meget gode translektive TFT-skjermen, som er krystallklar, og godt belyst og lettleselig selv ved vanskelige utendørsforhold.

Nytt operativsystem

h2210 leveres med Microsofts nye Pocket PC 2003, som ble lansert for bare noen få uker siden.

PPC 2003 inneholder mange forbedringer (se HER), men er på overflaten veldig lik sin forgjenger.

De fleste nye funksjonene og oppgraderingene har funnet sted under overflaten, men du vil ganske fort merke at endel småting flyter litt bedre enn tidligere.

For eksempel har det nå blitt betydelig mye enklere å koble seg opp til mobiltelefoner eller annet utstyr med Bluetooth-veiviseren.

Universal fjernkontroll

Et morsomt ekstraprogram ved navn Nevo gjør deg i stand til å bruke h2210 som en fjernkontroll for så og si alt du måtte ha av stereo-, TV- og annet fjernstyrt utstyr i hjemmet.

Nevo har en solid produkdatabase med instillinger for vanlige produkter fra kjente produsenter, men kan også «lære» signaler fra fjernkontroller slik at du kan programmere PDAen til å kunne kontrollere hva det måtte være. Det tok for eksempel bare et par minutter å konfigurere h2210 til å kunne styre både TV-en, forsterkere og CD-spilleren i stua.

Nå er dette riktignok både kjekt og praktisk, men ikke spesielt revolusjonerende. Lignende programvare har vært tilgjengelig for lomme-PCer i årevis. Det som gjør at jeg likevel trekker frem denne funksjonaliteten her er at HP har tatt seg bryet med å utstyre iPaq h2210 med en skikkelig infrarød-sender, som fungerer på 5-6 meters avstand – noe som med ett faktisk gjør det aktuelt å bruke PDAen som universal fjernkontroll.

Konklusjon

iPaq h2210 er en imponerende hendig, velutstyrt og god designet Pocket PC. Den er riktignok ikke blant de billigste, men får mye for pengene.

Føler du at du har råd til å bruke nesten fem tusen på en PDA nøler vi ikke med å anbefale denne.

Stikkord: Mobil, pda, projektor, testprodukt