Hopp til navigasjon Hopp til innhold

SCO krever penger for Linux

SCO har fått klarert sine Unix-relaterte opphavsrettigheter, og forlanger nå at bedrifter som bruker operativsystemet Linux betaler lisensavgift.

Alle nåværende kommersielle Linux-brukere er programvarepirater, hevder SCO.

SCOs Unix System V kildekode er ifølge selskapet en integrert del av Linux fra og med Kernel 2.4 og oppover, og nå som SCO har fått fastslått sin opphavsrettighet til denne koden vil de gå aggressivt ut mot bedrifter for å kreve inn lisensavgifter, melder Wired News.

Truer med søksmål

Nøyaktig hvor mye det vil koste å kjøpe en Unix System V-lisens fra SCO er foreløpig ikke bestemt, men tanken er at Linux-brukere vil la seg overtale til å betale en mindre lisensavgift for å slippe faren for overhengende søksmål fra SCO.

Bedrifter først i skuddlinjen

SCO sier de i første omgang ikke vil rette sine juridiske skyts mot private Linux-brukere. Lisensen som skal tilbys bedrifter fra og med denne uken vil gjelde for bruk av Linux i kjørbare binærkodeversjoner.

Lisensbetingelsene skal forøvrig være i stor grad lik som for SCOs UnixWare 7.1.3.

Mange i Linux-miljøet er naturlig nok bekymret for at dette SCO-initiativet kan bli en alvorlig knekk for det som i dag er et gratis åpent-kildekode operativsystem. Andre avviser fullstendig SCOs påståtte opphavsretter til deler av et system som allerede lisensieres som åpen kildekode.

Stikkord: linux, programvare