Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Fem års fengsel for én fil

Opplasting av én eneste fil til et fildelingsnettverk vil kunne straffes med fem års fengsel og bot på nesten to millioner kroner, hvis lovforslaget blir vedtatt i USA.

Piratfilm
Representativene John Conyers Jr. og Howard Berman har lagt frem et nytt lovforslag for den amerikanske Kongressen. Tanken er å gjøre copyright-lovgivingen tøffere, både på nasjonalt og internasjonalt plan, melder Wired News.

Særlig er det fildeling via peer-2-peer nettverk (P2P) som Kazaaa og Grokster som står for hogg.

Fengsel og bøter

Loven åpner for å straffe opplasting av en oppphavsbeskyttet fil til et slikt kettverk med fem års fengsel og bøteleggelse opptil 1,8 millioner kroner.

I tillegg vil det automatisk bli regnet som en federal forbrytelse å ta opp filmer fra kinosalen med digitalkamera uten tillatelse. Det samme gjelder de som oppgir feilaktig informasjon ved registrering av domenenavn.

Mer penger til piratbekjempelse

Authot, Consumer and Computer Owner Protection and Security Act, eller ACCOPS, som loven har blitt kalt, allokerer opp til 110 millioner kroner i året til justisdepartemenetet for etterforsking av opphavsrettskrenkelser. Dette er en økning med ca. 37 millioner i forhold til dagens budsjett.

Loven er også designet for å gjøre det lettere for utøvende myndigheter å dele informasjon om opphavsrettighetsbrudd på tvers av landegrenser.

ACCOPS mottar naturlig nok sterk kritikk fra rettighetsforkjempere, som for eksempel Electronic Frontier Foundation .

Stikkord: fildeling, internett