Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Spillautomater er fikset

Britiske hackere har undersøkt de enarmede bandittene som står på nesten alle puber i landet. Resultatet er nedslående for spillerne.

Fruit machine
En organisasjonen som kaller seg The Fair Play Campaign satte seg fore å undersøke programvaren som styrer de såkalte «fruktmaskinene» som står på så å si hver eneste pub i Storbritannia.

Automaten vinner

Tilsvarende maskiner kan kjøpes privat, så det var ikke noe problem å skaffe hardware. Etter å ha gått maskinene i sømmene, kom hackerne i følge BBC til at de er bevisst manipulert slik at vinnersjansene er små. Og profitten for automateieren desto større.

En av automatene inneholdt et skjult display som viste en maksimumsgrense for mye en spiller kan vinne. Andre automater hadde mer eller mindre primitive sperrer mot jackpot, hevder hackerne.

Bransjen blånekter

Bransjeorganisasjonen for automatleverandørene i Storbritannia, Bacta, benekter hardnakket at automatene er bevisst fikset på denne måten. De henviser til at alle automater testes av bransjens eget Gaming Board, og at det i disse testene ikke er avdekket noe i den retning som Fair Play Campaign påstår.

Avsløringen kommer på det mest ubeleilige tidspunktet for bransjen. Britiske myndigheter vurrderer nå om de skal stramme grepet om spillautomater og annen gambling og innføre et statlig kontrollorgan.

70-prosentregel

Det er i dag ingen lov som bestemmer hvor stor andel av omsetningenen maskin skal utbetale, men den britiske bransjen opererer med en 70-prosentregel. Men det interne regelverket sier imidlertid ikke noe om hviken frekvens disse 70 prosentene skal utbetales med. Det foregår heller ikke noen reell teknisk kontroll – bare stikkprøver med praktiske tester som skal vise en rimelig grad av tilfeldighet.

Her i landet går slike maskiner under navnet «enarmede banditter», og finnes inntil en ny lov trer i kraft i mange kiosker og spillehaller. Det er ikke kjent om de norske automatene er av samme type som de britiske.

Kan justeres

En klide som kjenner bransjen, skriver imidlertid til oss at automatene her i landet er justert slik at de gir 80 prosent tilbake. Det vil si at for hver 1000-lapp som går inn, går 800 kroner tilbake til spillerne. Med andre ord en kalkulert profitt på 20 prosent. Det skal være mulig å justere denne andelen via programvare.

Odelstinget fatttet 12. juni et vedtak som gir Norsk Tipping enerett på automater av denne typen. I underkant av 20 000 spilleautomater skal erstattes av 10.000 nye og såkalt «mindre aggressive» automater som plasseres i egne lokaler med 18-årsgrense.

Stikkord: Maskinvare, programvare, spilltester