Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Russerne fjernet GSM-kryptering

Russiske myndigheter valgte tirsdag å åpne alle GSM-samtaler i Moskva for avlytting.

Foto: Espen Irwing Swang
I ett døgn kunne politiet og sikkerhetstjenesten avlytte alle GSM-samtaler i Russlands hovedstad. Så ble krypteringen skrudd på igjen.

Tungtveiende grunner

Ingen vil kommentere bakgrunnen for avgjørelsen om å åpne GSM-nettet for avlytting. Alle operatører er pålagt å ha denne muligheten, men normalt skal det svært tungtveiende grunner til før hele nettet åpnes. Krypteringen er til for at ingen andre enn mottakeren av en samtale skal kunne få noe fornuftig ut av radiosignalene fra telefonen din.

Varsel

Det var kommunikasjonsministeriet som beordret krypteringen slått av, etter en henvendelse fra innenriksministeriet. Alle som var på nett kunne se at krypteringen var avslått. Varselet kommer som et symbol på mobiltelefonens skjerm, enten i form av et utropstegn, eller en åpen hengelås.

Terror

Verken operatører eller sikkerhetstjenesten vil kommentere åpningen av nettet, ut over å si at det ble gjort i moskovittenes egen interesse.

I helgen ble 14 mennesker drept av to tsjetsjenske selvmordsbombere. Den ene hadde en mobiltelefon på seg, og politiet i Moskva sjekker nå om telefonen kan ha vært brukt for å koordinere selvmordsangrepene.

Avlyttet og dømt

Sist GSM-nettet ble åpnet var under gisseldramaet i oktober i fjor, da tsjetsjenske terrorister holdt 800 personer innesperret i et teater. Etter denne episoden ble en 25 år gammel mann dømt til fengsel i åtte og et halvt år på bakgrunn av lydbåndopptak av 25-åringens mobilsamtaler. Han hadde brukt telefonen for å informere om politiets bevegelser rundt teateret under frigjøringen av gislene.

120 av gislene døde da sikkerhetsstyrker pumpet giftig gass inn i teateret for å slå ut terroristene.

Stikkord: Mobil