Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny vannkjøling for laptop

NEC er i ferd med å utvikle ett nytt kjølesystem for bærbare PC-er basert på vannkjøling. Resultatet skal bli enda mindre lyd enn i dag.

Bilde fra mobilmag.com
Hitachi var i fjor først ute med en bærbar maskin med vannkjøling. Nå forsøker NEC seg med samme ide, om enn et annet prinsipp.

Vi ser for oss en blytung laptop med innbygget radiator og to liter kjøletank. Men bildene av NECs kjølemodul viser noe ganske annet.

Dobler kjøleeffekten

Ingeniørene i soloppgangens land har laget en syltynn kjøleplate i aluminium. En mikropumpe driver så vannet gjennom et sinnrikt system av kanaler inne i aluminiumsplaten. Kaldt vann strømmer gjennom prosessorområdet og trekker ut varmen. Kjøleeffekten skal være på hele 80 watt, det dobbelte av hva tradisjonell kjølig klarer.

Og ikke støyer det mye heller. Med et lydnivå på under 30dB er kjølingen tilnærmet lydløs.

Tynn

Platen som innholder vannrørene er under 3 millimeter tykk – vannpumpen er 5 millimeter. En vannkjølt laptop blir bare om lag 4 millimeter tykkere enn den ville vært med tradisjonell kjøling, hevder NEC. Kjøletanken er også redusert med 90 prosent sammenlignet med eksisterende vannkjølingssystemer.

Så effektivt skal kjølesystemet være, at NEC tror det vil bli standard i fremtidige PC-er, laptop-er og servere. Produktet skal være klart for kommersiell bruk om et par år.

Stikkord: Maskinvare