Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Gratis betalvare med Google

Hvorfor betale for å lese nett-artikler når du kan finne dem gratis på Google? Det spør New York Times og andre innholdsleverandører seg om.

Google
Det viser seg nemlig at verdens mest populære søkemotor lagrer alle sider den kommer over på nettet, uansett om siden er beskyttet med passord eller ikke.

Dermed kan du i mange tilfeller lese artikler som du strengt tatt må finne fram kredittkortet ditt for å lese.

Jobber med fiks

En av de som nå reagerer på dette, er avisa The New York Times. I nettutgaven kan du fritt lese overskrifter og ingresser, mens du må registrere deg for å lese hele artikler. Det gjelder imidlertid bare ferskvare. Skal du lese eldre artikler fra arkivet, må du betale.

Men den gang, ei. Google-brukere (og dem er det som kjent uhorvelig mange av) opplever rett som det er at de kommer rett inn i gamle New York Times-artikler – uten å betale spå mye som en cent.

– Vi jobber nå sammen med Google for å fikse problemet. Vi kommer til å stenge disse sidene slik at når du klikker på en lenke, vil du komme til en registreringsside, sier talskvinne Christine Mohan i New York Times Digital til News.com.

Hindrer historieforfalskning

Saken har også en annen pikant side. Høsten 2002 fjernet Pentagon informasjon om John Poindexter, den kontroversielle eks-admiralen som ble utnevnt til sjef for det ikke mindre kontroversielle «Storebror»-organet Total Information Awareness (TIA).

Poindexter var på 1980-tallet sikkerhetsrådgiver for president Ronald Reagan. Han sto med begge beina i Iran-Contras-skandalen, og ble dømt for løgn. Men gikk fri fordi han fikk immunitet i forbindelse med sin vitnestatus.

Dette ville Pentagon åpenbart ikke at amerikanske borgere skulle huske. Men de aktuelle sidene lå fortsatt der, tilgjengelig gjennom Googles cache-system for kritiske journalister og andre interesserte.

Google sier på sin side at cache-systemet deres er ment som en hjelp for surfere som prøver å få tak i informasjon som ellers ikke er tilgjengelig på grunn av teknisk trøbbel på det aktuelle nettstedet. De har ingen planer om å avvikle funksjonen, og mener den er helt lovlig.

Stikkord: internett