Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hemmelige agenter i kunderegister

En programvare-selger fant til sin forbløffelse navnene på 30 ansatte i den topphemmelige organisasjonen NSA i sitt åpne kunderegister.

NSA-logo
Selgeren, Gregory Gabrenya, oppdaget en liste over 30 ansatte i den amerikanske etterrretningsorganisasjonen NSA (National Security Agency)med fullt navn og kontaktinformasjon i Platforms kunderegister.

Siden NSAs ansatte som oftest har hemmelig identitet, er dette alarmerende, mente Gabrenya.

Kinesisk filial

Platform Softwares hovedkvarter ligger i Canada. Men de har en avdeling for test og vedlikehold i den kinesiske hovedstaden Beijing.

Gabrenya har nå fått sparken av sin arbeidsgiver, som oppgir som årsak at han ikke oppfylte den avtalefestede salgskvoten. Selv sier han at han ble oppsagt fordi han gikk til pressen med det han hadde oppdaget.

– Alle med konto kunne se

– Hvem som helst som har en konto på systemet kunne se dette, De burde ikke kunne se denne informasjonen, og jeg burde heller ikke ha sett den, sier Gabrenya til New York Times (krever registrering).

Ledelsen i Platform Software avviser på sin side kontant at det er snakk om informasjon som kan true den nasjonale sikkerheten.

Ingen spionasje

Gabrenya, som på tross av sitt russiske navn er amerikansk statsborger, understreker likevel at han ikke fant noe som tydet på spionasje i materialet han fikk tilgang til.

Platform Software ble startet i 1992 av blant andre eksilkineseren Songnian Zhou.

Kald IT-krig

Kina og USA har i dag stort sett fri utveksling av teknologi på handelsbasis. Men helt uproblematisk er ikke forholdene mellom de to landene, verken her eller på andre områder.

I fjor ble to kinesere siktet for grov IT-spionasje mot USA. Om de blir dømt, risikerer de 95 år i fengsel og 21 millioner kroner i bot hver. I tillegg er flere kinesiske IT-spioner tatt og utvist fra USA.

Kinesiske myndigheter beskylder på sin side stadig amerikanerne for å bruke kinesiske teknologivirksomheter til etterretningsformål.

Stikkord: programvare