Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil digitalisere NMT 450

Private interessenter i Sverige vil overta deler av NMT 450-nettet for å bygge det om til et digitalt mobil-/datanett.

Benefon Sigma Gold NMT
Det nordiske mobilnettet NMT er unikt i verden fordi det har høy geografisk dekning i et land med lav befolkningstetthet. Systemet dekker 85 prosent av sveriges overflate, mens GSM bare dekker om lag halvparten. De nye 3G-nettene får enda mindre geografisk dekning.

Ledige kanaler

Det er Telia-Sonera som i dag driver det svenske NMT-nettet. De fikk nylig forlenget konsesjonen frem til utgangen av 2007, men med færre kanaler enn i dag.

De kanalene som blir ledige kan bygges ut til et riksdekkende digitalt radionett med teknologi tilsvarende amerikanske CDMA 2000, skriver Ny Teknik. De skriver også at de finnes en hemmelig gruppe med risikokapitalister som vil skyte inn 1,5 millioner kroner til utbygging av et slikt nett.

Ikke 3G

Det digitalisterte 450-nettet skal ikke konkurrere med 3G, men gi mulighet for å tegne roamingavtaler. Uansett vil den som skal bygge ut et nytt nett trolig måtte komme til enighet med Telia Sonera, som eier mastene og kablene på landsbygda i Sverige.

Stikkord: Mobil