Deskill

Annonse


Modem-svindlere kan ikke straffes

DeskillVirksomheten til det svenske selskapet følger et kjent mønster. De tilbyr i utgangspunktet porno mot betaling, men installerer i samme slengen et program som ringer ut via modemet.

Skyhøy regning

Nummeret som ringes er belagt med skyhøye tellerskritt, og kundene får en saftig telefonregning – ofte på mange tusen kroner. Bare oppkoblingen koster 299 svenske kroner. Om de ikke betaler med en gang, kommer det raskt et mindre hyggelig brev fra et inkassofirma som eies av det samme selskapet.

Som oftest hører firmaer som driver med slikt hjemme i land der det ikke finnes regler mot denne type virksomhet, for eksempel tidligere Sovjet-republikker og Seychellene. At dette også gjelder et velorganisert land som Sverige, overrasker mange.

10 000 lurt

Rundt 1000 svensker har anmeldt selskapet til politiet, som regner med at minst 10 000 har latt seg lure på denne måten. Både det svenske Forbrukerrådet (Konsumentverket) og politiet har tatt saken alvorlig. Men nå må påtalemakten frafalle tiltalen fordi svensk lov ikke gjør det mulig å bevise at det juridisk sett dreier seg om bedrageri, skriver Computersweden.se.

Annonse


Vil ha lovendring

Saken er så het i Sverige at den til og med har vært oppe i Riksdagen. Flere ønsker nå en lovendring, slik at virksomheten kan stoppes.

Etter alt oppstyret har selskapet nå utstyrt programvaren som ringer ut med en stor OK-knapp. Selv hevder de at kundene må vite hva de gjør.

Annonse