Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Siemens på russisk

Når østblokken skal forsynes med mobiltelefoner blir det enkle greier. Det bærer dagens produktlansering preg av.

putin bin laden potter
(Moskva/ITavisen.no): Siemens er den største håndsettprodusenten på det sentral- og østeuropeiske markedet. Dette er bakgrunnen for at de valgte nettopp Moskva som åsted for dagens produktlanseringer.

A52 ikke til Norge

Av de tre modellene som ble presentert i dag vil bare to komme til Norge. Den aller enkleste modellen, A52, er forbeholdt markeder i de såkalte utviklingslandene. I praksis betyr det at telefonen er så enkelt konstruert at det er mulig å få den ut til en pris som er akseptabel, selv i land der befolkningen knapt har råd til å kjøpe mat.

Strippet

A52 minner svært mye om A55, men den har ikke GPRS eller WAP. Det betyr selvsagt også at den mangler Ir-port, Java og andre funksjoner som begynner å bli vanlig selv på de rimeligste telefonene hjemme. Men SMS og flerstemte ringetoner har den.

Østblokk-telefon

Vi går med andre ord ikke glipp av så mye, selv om telefonen ikke kommer til oss. Den er først og fremst ment for steder der mobilpenetrasjonen er rundt 20 prosent eller lavere. Dermed havner den i Ukraina, Moldovia, Bosnia Herzegovina, Makedonia, Albania, Romania, Latvia, Litauen, Jugoslavia, Bulgaria og Russland.

C60

C60 er også en «lavprismodell», men denne har fått fargeskjerm med samme oppløsning som SL55. Det betyr 4016 farger på en skjerm med 101×80 punkter.

Med hensyn til funksjonalitet er telefonen så og si identisk med SL55. Den har MMS, EMS, GPRS og WAP 1.2.1. Dessuten kan du bruke det samme eksterne kameraet som de øvrige MMS-mobilene fra Siemens.

Ingen proff

Men Siemens har valgt å fjerne den synkroniserbare kalenderen, angivelig for å gi bedre minnekapasitet til ringetoner, bilder og tekstmeldinger.

C60 veier 85 gram. Målene er 110x47x23 mm.

Billig

Etter det vi får opplyst skal kameraet selges både bundlet (sammen med telefonen) og separat. Selve kameraet er allerede i handelen, og koster snaut 900 kroner. Siemens kaller det en «low entry-telefon», hvilket formodentlig betyr at den vil få en overkommelig pris når den kommer til butikkene i september. Det er antydet en pris på rundt 1.900 uten abonnement.

Kameramobil

MC60 er trolig den av de nye telefonene som tilfører mest til det norske markedet. Dette er en telefon med innbygget kamera på linje med Nokia 7250 og Sony Ericsson T610. Den har synkroniserbar kalender, men er heller ikke ment å være noen proffmodell. Derfor er den ikke utsrustet med Bluetooth eller Ir-port.

Kabel

Siemens forklarer dette med at målgruppen for telefonen er brukere som vil ha eneklest mulig kameratelefon. Men det fører også til at du ikke kan utveksle bilder eller ringetoner uten å gå den lange veien om datakabel og PC, eller den dyre veien om MMS.

Prismessig er dette ventet å bli den billigste kameramobilen på markedet, i alle fall målt mot telefoner som finnes i dag. Då får vi vel leve med at det ikke vil bli den mest avanserte. Trolig havner den på omlag 2.500,- før eventuelle subsidier.

Alle de nye telefonene får Clip-it deksler. Slike deksler til Siemens har knapt vært å få kjøpt noe sted, men i følge selskapet er det i ferd med å endre seg, og omsetningen av slike deksler har tatt seg kraftig opp.

Design

Ellers kan vi konkludere med at det var lite nytt å finne i dagens produktslipp. MC60 har et spennende design, særlig på tastene, men dette var først og fremst russernes dag. Nå skal mange flere av dem få råd til å kjøpe mobil!

Stikkord: Mobil